5 Септември, 2024 15:29 1 519 8

BMW пуска водороден автомобил през 2028-ма

  • bmw-
  • x5-
  • водород-
  • toyota-
  • mirai

Компанията си партнира с Toyota

BMW пуска водороден автомобил през 2028-ма - 1

BMW обяви плановете си да представи първия си автомобил с водородни горивни клетки през 2028 г., разширявайки сътрудничеството си с Toyota в тази нова технология. Въпреки че Toyota продава Mirai от повече от десетилетие, навлизането на BMW на пазара на водородни превозни средства бележи значителна стъпка напред.

Новият водороден автомобил ще бъде базиран на съществуващ модел на BMW, вероятно следващото поколение X5. Това решение е в съответствие със стратегията на BMW да използва съществуващите си платформи и опит за ускоряване на разработването и внедряването на нови технологии.

Технологията за водородни горивни клетки, използвана в автомобила на BMW, ще бъде доставена от Toyota, лидер в тази област. Сътрудничеството между двете компании има за цел да ускори комерсиализацията на автомобилите с водородни горивни клетки и да се справи с предизвикателствата, свързани с развитието на инфраструктурата.

Ангажиментът на BMW към водорода е в унисон с нарастващия интерес към алтернативните източници на гориво и необходимостта от намаляване на въглеродните емисии. Въпреки че пазарът на електрически превозни средства е набрал значителна популярност, водородните горивни клетки предлагат обещаващо решение за дълги разстояния и тежкотоварни приложения.

Тъй като BMW се подготвя да пусне на пазара първия си автомобил с водородна горивна клетка, решението на компанията да използва съществуващата си платформа и експертен опит демонстрира нейния ангажимент към иновациите и устойчивостта. С подкрепата на усъвършенстваната водородна технология на Toyota, BMW е в добра позиция да окаже значително влияние на пазара на водородни горивни клетки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шофьор

    14 1 Отговор
    "Въпреки че Toyota продава Mirai от повече от десетилетие, навлизането на BMW на пазара на водородни превозни средства бележи значителна стъпка напред"

    Я пусне автомобил на водород я не пусне въпреки че от Тойота се смилиха да им дадат технологията - до 2028 година има още 4 години а както е тръгнала икономиката на Германия може да се търсят автомобили на въглища тогава.
  • 2 оти да се лажеме

    0 5 Отговор
    БМВ още през 2007 г. произведоха ограничено количество от няколко десетки тестови автомобили BMW Hydrogen 7, които в продължение на повече от година или две бяха предоставени на местни жители за тест по пътната мрежа в Калифорния. Двигателите бяха стандартни 8 и 12 цилиндрови, като можеха да работят както на водород, така и на бензин. Разполагаха с два резервоара, един за бензин и един за газ, като този за водорода беше предвиден също за течно състояние. Специално за целта в щата бяха изградени 31 водородни газ станции за зареждане с течен водород. За 17 години трябва доста да са напреднали.

    Коментиран от #7

  • 3 Хохо Бохо

    11 7 Отговор
    Бензинови и дизелови немогат да направят тръгнали водороден.

    Коментиран от #6

  • 4 Какво стана с електричките?

    5 3 Отговор
    Свърши им тока много бързо, остана само рекламата! Бее-м-венцата отиват надолу ще бъдат европеиски тойотки ! Безлични но качествени и трябва да са ефтинки, само емблемата им остана!

    Коментиран от #5

  • 5 Какво стана ли?

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Какво стана с електричките?":

    По-добре питай за ДВГ. Всяка година продават повече електромобили И това ще е така докато не продадат последното BMW с ДВГ.
  • 6 БайБоцимир

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Точно пък за дизел БМВ са сред най-добрите на пазара - не мисля, че има по-добри мотори като съотношение мощност/разход на гориво.
  • 7 Авто фен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "оти да се лажеме":

    Бмв закриха тоя проект, харчеха 30/100 водород. Сега купуват технологията на Тойота, която е водороден хибрид.
  • 8 Бен тен

    2 0 Отговор
    Не виждам кой ще купи водоводно BMW, което е по-скъпо от бензиново, по-скъпо от дизелово, ама всичко отгоре по-скъпо и от електрическо BMW.

    И черешката на тортата я че като го купиш това най-скъпо BMW на водород, ще плащаш и за най-скъпото гориво занапред.
    = Финансово самоубийство !!!!