Last news in Fakti

9 Юли, 2014 18:08 2 532 0

Ройтерс: Цветан Василев оглеждал Hypo Alpe Adria

  • цветан василев-
  • hypo alpe adria

Клоновете на банката в Югоизточна Европа се смятат за ценен актив. Трима са кандидати за тяхното купуване. Виена иска да ги продаде накуп

Трима са основните кандидати за закупуване на балканския бизнес на национализираната австрийска банка Hypo Alpe Adria. Сделката може да бъде национализирана преди края на юли, предаде Ройтерс, позовавайки се на няколко източници, близки до продажбата.

Клоновете на Hypo Alpe Adria в Югоизточна Европа се смятат за ценен актив. Банката беше национализирана през 2009 г. за да се избегне срив, който щеше да изпрати "шокови вълни" в региона.

Един от потенциалните купувачи е група от български инвеститори, която включва и бизнесмена Цветан Василев. Те са подкрепени от руската банка VTB, съобщиха два източника.

Василев не бе открит за коментар. Бившата му говорителката от Корпоративно-търговска банка заяви, че вече не е в контакт с него и не може да му препрати питането, уточнява Ройтерс. От VTB също не коментираха. Ройтерс не пропуска да припомни, че през юни БНБ е поставила под особен надзор банката на Цветан Василев.

Руският бизнесмен от Expobank Игор Ким, който през януари купи чешките офиси на германската банка Landesbank Baden-Wuerttemberg, също участва в наддаването за активите на австрийската банка.

Инвестиционната компания Advent International си партнира с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в наддаването за Hypo Alpe Adria, заявяват пожелали анонимност източници. И от двете компании обаче също отказват коментар.

Миналата 2013 година Европейската комисия нареди на Виена да намери купувач за Балканските офиси на банката до средата на 2015 г. в замяна на одобряване на държавна помощ.

Deutsche Bank, която е натоварена от правителството във Виена с продажбата,  както и от Hypo Alpe Adria и финансовото министерство отказват коментар.

Във вторник австрийският финансов министър Михаел Шпинделегер заяви пред депутати, че сделката може да се сключи до няколко седмици и има седем кандидат-купувачи. Австрия предпочитала да продаде банковите представителства наведнъж, а купувачите искали части от тях.

Присъствието на Hypo Alpe Adria на Балканите включва чрез шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА