Last news in Fakti

16 Юни, 2014 10:17 16 096 6

Какви са версиите за разрива между Пеевски и Цветан Василев

  • делян пеевски-
  • цветан василев-
  • разрив-
  • южен поток-
  • газпром-
  • правителството-
  • убийство-
  • пеевски-
  • василев

В основата на повечето предположения е проектът Южен поток

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако прокуратурата си свърши работата, ще се види откъде тръгна и кой разпространи зловредния слух, че Делян Пеевски и Цветан Василев взаимно са поръчали убийствата си. Това каза за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР политологът Любомир Стефанов, като подчерта, че не вярва в него да има истина:

„Във всяка партийна и политическа система има такива димки. Когато нещо друго се случва някъде, общественото внимание е разфокусирано и прехвърлено в диаметрално противоположна посока. Възможно е, но е проява на твърде лош вкус, да се стига до такива нехигиенични слухове и обвинения, водещи до обвинение в убийство“, коментира той.

Какво ще се случи зад димната завеса, ще разберем тази седмица, убеден е Стефанов, според когото ни очаква преразпределяне на властта в задкулисието и организация на следващо парламентарно мнозинство. Пълният обем на това, което се случва сега, ще установим догодина по това време, смята политологът - като се задейства бюджетът и започнат впоследствие да излизат скритите в него дефицити и свръхсъбираемости на пари, които впоследствие ще бъдат разпределени. „Както стана и с този кабинет – миналата година започна с едни обещания, а впоследствие се оказа, че трябва да бъдат теглени едни заеми, за да се покрият едни дупки в бюджета, които да бъдат разпределени към едни "наши" фирми“, обясни Стефанов.

Ако не сме се научили да искаме от партиите си, те ще ни предлагат каквото те смятат, че ние искаме, коментира политологът.

Партиите няма да успеят да се споразумеят за дата на предсрочни избори на Консултативния съвет по национална сигурност, който ще се проведе утре, прогнозира Стефанов: „Цената на разбирателството е бюджетът и възможността за преразпределение на пари, които трябва да са явни, но всъщност са скрити по различни резерви“, твърди той.

Втората седмица на октомври е последният момент, в който трябва да има предсрочни избори. Иначе просто физически, а и законово, няма да има възможност да се изготви бюджетът, а и да се изготви, той ще бъде направен по един недостатъчно добър начин, заключава Стефанов.

ххх

Спрени европейски пари и няколко милиарда от „Газпром”, които се отдалечават от „корпорацията ДПС” са в основата на последните събития в държавата. Това е пък основният извод от коментарите на Атанас Атанасов и Мехмед Дикме в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

Според някогашния шеф на контраразузнаването и бивш депутат от ДСБ, убийството на Делян Пеевски е абсолютно измислен и изфабрикуван сценарий за отклоняване на вниманието и отлагане оставката на кабинета. „Няма поръчка, това е измислица, няма такова нещо. Ако някой някого поръчва – това не се чува по телевизията”, заяви Атанасов.

Той посочи, че правителството на Орешарски е сключило договори с “Газпром” за „Южен поток” след изборите, което е „невероятен скандал”. Става въпрос за няколко милиарда, които няколко играчи трябва да разделят. „Дали тези пари се отдалечават от корпорацията, аз не знам”, каза Атанасов, който преди това бе определил ДПС именно като такава.

Бившият член на ДПС Мехмед Дикме посочи, че в момента се правят разходи, които не са нужни на държавата, но целта им е да се захранват обръчите от фирми. „Държавата е в изключително тежко състояни, горко на този, които я поеме след изборите”, заяви Дикме.

Той се притеснява от тенденцията на „мутризиране на държавата” и посочи, че в парламента има политици с голяма охрана. Според него отношенията между Пеевски и Цветан Василев са били обтегнати още преди изборите. Добави обаче, че „когато говорим за г-н Пеевски, трябва първо трябва да говорим за г-н Доган”.

Дикме посочи, че при Доган винаги става въпрос за много пари, а в момента има спрени европейски средства. „Тези, които управляват в сянка, имат строителни компани (...) в момента, в който се спират обществените поръчки, едните навлизат в други територии”, подчерта Дикме и насочи вниманието към компаниите, които са определени да строят „Южен поток”.

„Хората трябва да си дадат сметка искат ли ДПС да участва във власта. За да има реформи, ДПС трябва да мине ефективно в опозиция”, настоя в заключение Атанасов, а Дикме изрази тревога заради „послушковците” в ДПС.

ххх

Събитията и сътресенията от изминалата политическа и обществена седмица коментираха и в „Здравей, България” по Нова ТВ Румен Петков от АБВ и бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев. Двамата направиха анализ на възможния конфликт в предполагаемия тандем между депутата Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

Според Андреев разривът в отношенията между Пеевски и Василев е свързан с изграждането на газопровода „Южен поток”. По думите му, от реализацията на проекта се очаква да бъдат откраднати малко над 2 млрд. евро. Андреев смята, че Русия съзнателно приема повишената цена на тръбата, давайки така допълнителните средства, за да развращава българските политици.  

Хората, които стоят зад въпроса „Кой?”, винаги са се водили от алчността, смята бившият председател на Комисията по досиетата. „Огромни пари развращават българската политика и държат България в зависимост”, убеден е Андреев.

Когато се случиха събитията около номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, той държеше голяма част от медиите, припомни Методи Андреев. В същото време банката на Цветан Василев държала около 60-70% от парите на държавните фирми, занимаващи се с енергетика.

„Банката на Василев беше навлязла много сериозно в българската енергетика. Оставаше третото – националната сигурност. Ако тандемът беше овладял тези три пункта, нещата щяха да бъдат много по-тежки в момента. Това, което се случи, все пак е, че тези хора забравиха, че сме член на Европейския съюз и на НАТО, а между тях се случи така, че се скараха за тези пари”.

Според Методи Андреев ненапразно Европа атакува конкурса за изпълнение на поръчката за строеж на газопровода: "От анализа се вижда, че основната част от фирмите, които е трябвало да изграждат в България „Южен поток”, са под влияние на Пеевски. Явно Цветан Василев е останал само с надеждата, че ще намери достатъчно възможности да продължи бизнеса в енергетиката, визирайки тези над 2 млрд. евро, които се очаква да бъдат отклонени от "Южен поток". Между тях е настъпила пукнатина, някой е дължал пари на другия".

„Това, което виждаме като поведение на прокуратурата в последните месеци и дни, задава много въпроси”, каза на свой ред бившият вътрешен министър Румен Петков. „Нямаме отговор какво стана в Костинброд. След това имаше шоурум на гърба на Богомил Манчев, сега на други гърбове. Тези въпроси трябва да са ясни на българския гражданин и на Брюксел. Ако имаме адекватна реакция като общество, няма да търпим”, заяви представителят на АБВ.

Петков потвърди, че правителството е променило цената на проекта за „Южен поток” от 1,8 на 3,5 млрд. Той обаче не смята, че ситуацията след изборите се е променила заради тези пари. Според неговия анализ развитието й било предопределено в голяма степен от „грубите грешки” на управляващите в изминалата година.
„За съжаление БСП се постави под редица зависимости”, коментира Петков и добави: „Трябва да получим отговор на въпроса предлагал ли си е кандидатурата Сергей Станишев за премиер”.

Бившият народен представител от левицата смята, че е крайно време да спрем да обясняваме вътрешни процеси с външни развития. По думите му газопроводът „Южен поток” е необходим на България. Ако той и други енергийни проекти не бъдат реализирани, има опасност страната ни да се превърне от разпределител и производител на енергия в истински енергийно зависима държава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    6 0 Отговор
    Финансовите "акули" се хапят по опашките, а ние "лапнишараните" гледаме цирка ама...гладни.
  • 2 Ivan Dimitrov

    4 0 Отговор
    Каквато ще да е причината, да се изтребят взаимно, колкото по-малко такива като тях останат в България, толкова по-добре.
  • 3 georgi genchev

    3 0 Отговор
    Tsirkadgii........Ami Narod,niama,..narod.......
  • 4 Tsvetelin Zahariev

    2 0 Отговор
    ПЕВЕСКИ
  • 5 Ivo Yalnazov

    1 0 Отговор
    грабвайте телата, някой си изкряска ............. и тела мъртви хукнаха завчаска, .................. ВРЕМЕ Е ............

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ivo Yalnazov":

    Късно е...