Last news in Fakti

14 Юли, 2014 19:03 1 918 4

Плевнелиев: Международен одит на КТБ ще има!

  • росен плевнелиев-
  • консултации-
  • ктб

Първата стъпка за присъединяването на България към Европейския банков съюз е направена, обяви държавният глава

Плевнелиев: Международен одит на КТБ ще има! - 1
Снимка: БТА

След днешните консултации по финансови въпроси на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев обяви по кои въпроси участниците са постигнали консенсус и по кои – не.

Общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност и функционирането на икономиката в страната – по този въпрос има пълен консенсус, заяви държавният глава и увери, че именно заради това пакет от мерки ще бъдат стартирани.

Относно случая с КТБ всички са се обединили, че действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на отговорността, превенцията и да работят за доверието на българските граждани, коментира Плевнелиев.

„Дебатирахме как да създадем механизъм, за да гарантираме ясното разделение, че честният данъкоплатец и клиент ще бъдат защитени, а спекулативните сделки ще се накажат с цялата строгост на закона“, заяви Плевнелиев и обясни, че има пълен консенсус, че банковите депозити до 100 хил. евро са гарантирани със закон, вкл. и за клиентите на КТБ, и има достатъчно ресурс този ангажимент да се изпълни.

Цялата мощ на държавата ще се насочи извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона, вкл. и благодарение на международното правно сътрудничество, увери държавният глава. 

Обединихме се да се извърши и международен одит, изтъкна Росен Плевнелиев, като подчерта, че сега, за разлика от кризата през 1996 г., всеки виновен ще носи своята отговорност.

БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган и оценка за ефективността на надзора на българските банки, каза още президентът.

„Съгласие има - и това е голямата новина! – че имаме пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския банков съюз и страната ще се интегрира в най-съвременните европейски банкови механизми“, със задоволство обяви президентът Плевнелиев, защото това е първата стъпка на присъединяването на България към Европейския банков съюз.

Правителството декларира и постигнахме съгласие за актуализиране на бюджета на НЗОК, за да може да здравната система да функционира и в периода, когато няма да има работещ парламент, каза още Плевнелиев.

Пълно съгласие има и по това, че Народното събрание ще приеме промени в Закона за държавния бюджет, инициирани от кабинета, за осигуряване на плавен преход за работата на следващото правителство.
Надявам се тези мерки, по които постигнахме консенсус, да намерят своето конкретно изпълнение възможно най-скоро, подчерта държавният глава.

Като въпрос, по който участниците във финансовите консултации не са постигнали съгласие, Плевнелиев посочи това дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство, или да се предвиди нов специален закон. Съществуващото законодателство е добре работещо и синхронизирано с добрите европейски практики и разполага с ясни механизми, увери той българските граждани. „За мен това не е никакъв проблем, защото България има съществуващо законодателство какво да се прави, когато една банка изпадне в несъстоятелност“, категоричен бе той в изявлението си към нацията, добавяйки: стига да се следват заложените в него процедури.

В края на изказването си президентът Плевнелиев още веднъж подчерта, че голямата новина е за старта на България в Европейския банков съюз. Тези 4 часа разговори бяха важни, оттук нататък по темата с КТБ водещи са БНБ и правителството, завърши държавният глава, като благодари на всички участници в консултациите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TODOR STOYANOV

    3 0 Отговор
    КЪСНО Е!!!КЪДЕ БЛЯХТЕ???АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПЛАЩАМ ВЕЧЕ!!!
  • 2 dhcp

    2 0 Отговор
    Да вземат да сринат парламента до основи, че там се напълни само с бирници, а не с хора работещи за благото на народа Никакви банки никакви влогове! Почвам като ромите, всичко обръщам в злато!
  • 3 Maria Stoianova

    2 0 Отговор
    НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ-КАК МОЖЕ ЕДИН КАСИЕР ДА РЕШАВА САМ ДА РАзДАВА ПАРИ НА КИЛОГРАМ И ДА НЯМА КОМИСИЯ С НЕГО ПРИ ВЛИЗАНЕТО В ТРЕЗОРА.ИМА НЕЩО ГНИЛО В ТАЗИ РАБОТА.ТОЗИ СКАНДАЛ МАЙ СЕ РАЗИГРАВА ЗА ДА СЕ ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ НЕЩО'КОЕТО МОЖЕ ДА "ИЗПЪРЗАЛЯ" ДЪРЖАВАТА И АКО ПЪК ТОЗИ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПОДПИСА СИ-НАПРАВО ИЗГОРЯ ЖЕНАТА.ГАДНЯР.ЗАЩО И Е НА НЕЯ ДА СЕ ИЗЛАГА НА ПОДОБНИ РИСКОВЕ АМС БЕЛЯТА ВИНАГИ САМС ТЕ НАМИРА.ЗАЩО и е на нея да се нагърбва с този товар?ОСВЕН ако е по принуда.
  • 4 Maria Stoianova

    2 0 Отговор
    ТУК ИМА МНОГО НЕЧЕСТНИ МАШИНАЦИИ.ПРЕСТЪПНОСТ,като в индийска нишка.ИМА НЯКОЙ TERA INKOGNITA ,който едва ли ще попадне ПОД УДАРИТЕ НА ЗАКОНА.ИНСЦЕНИРАНА работа.А сега ще чакаме нещо СВИШЕ.