Last news in Fakti

19 Юли, 2014 18:48 2 371 0

Красимир Ангарски: Акционерите са на ход по КТБ казуса, не политиците

  • красимир ангарски-
  • ктб

Освен че закъсня, не е и работа на финансовия министър да води тези разговори

По казуса с КТБ на ход са акционерите, а не политиците. Това смята банкерът Красимир Ангарски, който е сред авторите на банковото законодателство у нас. Според него, държавата е закъсняла с разговорите с тях, тъй като по закон, мажоритарният собственик Цветан Василев трябва да предложи сам решение, преди да се стига до наливане на държавни пари.

„Освен че закъсня, не е и работа на финансовия министър да води тези разговори”, коментира банкерът. Беше съобщено, че именно Петър Чобанов е говорил по телефона с ръководството на оманския фонд, който притежава 30% от Корпоративна търговска банка. На масата вече е поставена възможността акционерът да осигури пари за стабилизирането на банката.

„Това е закъсняло, но по-добре късно, отколкото никога”, коментира Красимир Ангарски.

По закон първо се търсят акционерите, след това нови инвеститори,  чак тогава се стига до държавата. Няма как без въпроса и на Цветан Василев ли трябва да се предложи да стабилизира банката. По думите на Ангарски трябва да се предложи на всички акционери. След това той може да бъде и съден:   

„Не знам доколко е вярно, но той бил предложил да върне 200 млн. и те са му отказали – ако е вярно, това е безумие”.

Защо обаче се оказа, че в конкретния случай първо се  заговори за одържавяване и чак след това за разговори с инвеститори при това почти месец по-късно.

Според Красимир Ангарски става въпрос за прехвърляне на отговорността и неизпълняване на функциите... „БНБ не си изпълнява функциите или поне се бави… Цели семейства и предприятия са блокирани от това, че някой не си върши работата”.

Ако се дръпнат пари от старите или пък от нови акционери, тогава въпросът дали да се покриват депозитите до определено ниво или не – отпада. Според Красимир Ангарски няма нужда да се чака до изтичането на срока на надзора в края на септември.

Засега е ясно че другият акционер – руската ВТБ, поне пред медиите обяви, че не планира да участва в осигуряването на пари за КТБ. На ход са оманският фонд и компанията на Цветан Василев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА