Last news in Fakti

22 Юли, 2014 10:11 3 156 1

Тошев: Такси ще заместят лихвите по бързите кредити

  • бърз кредит-
  • закон-
  • промяна-
  • тошев
Тошев: Такси ще заместят лихвите по бързите кредити - 1
Тихомир Тошев - изпълнителен директор на „Кредит Център”

Утре – 23 юли 2014 г., влизат в сила промените в Закона за потребителските кредити. Ден по-рано не се наблюдават промени в условията на фирмите, които предлагат тази услуга. Тъй като има „таван” на лихвите, компаниите най-вероятно ще въведат такси, с които да компенсират част от намалената цената на кредита, коментира за читателите на Факти.бг Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център”. Това ще засегне най-вече т.нар. микрокредити (на стойност до 400 лв.).

- Господин Тошев, в какво точно ще се изрази промяната за тези, които искат да вземат микрокредит?

- Ден преди влизането в сила на промените в Закона за потребителските кредити не виждаме някаква промяна в условията. Ще бъдат въведени допълнителни такси, които да компенсират, това което досега са вземали. Тези такси няма да са директно свързани с кредита, за да не се смятат в годишния процент на разходи (ГПР).

- За какво могат да се вземат такси?

- Например, такса „посещение на дома”, тъй като голяма част от тези фирми идват в дома на клиента и там попълват документите, носят парите. Може да има такса „разглеждане на документите”, която например законът казва, че може да се взема.

Касае се най-вече за кредитите до 400 лв., които са най-потърпевшите от това. Няма да се засегнат чак в такава степен заемите по 1000-4000 лв., до 50 000 лв. Ако обаче вземете 100 лв. кредит за един месец, трябва да върнете 130 лв. Това оскъпяване от 30 лв. ще стане такса. Фирмите имат право да вземат такава такса. Тя ще се смята еднократно и няма да влезе в ГПР. По-скоро повечето такси са в посока допълнителни услуги, които са непряко свързани с кредита.

- Таксите ще варират ли в зависимост от размера на искания кредит?

- Най-вероятно ще варират в зависимост от сумата, защото примерно в най-тежкия случай, ако кредитът е 400 лв. за един месец, ще трябва да се върнат 520 лв., т.е. 120 лв. ще е оскъпяването. Тези 120 лв. могат да се появят под формата на някаква такса. Законът допуска ГПР да е 15-16 лв. останалите пари ще се направят като такси за допълнителни услуги, свързани с кредита. Например, юридическа обработка на документите може да се появи като такса, което е странично и не влиза в ГПР.

В първия момент всички мислехме, че фирмите за бързи кредити ще спрат да оперират, но промените в закона бяха направени твърде бързо и твърде непрофесионално, което им позволява в момента да избегнат тези заложени изисквания и този праг на оскъпяване.

Повечето хора, които прибягват до такива микрокредити, вземат най-често между 100 и 200 лв.

- Какво да посъветваме хората?

- Хубавото в промените на закона е, че дори и фирмите за бързи кредити, дори и за такива до 400 лв., фирмата е длъжна да даде предварителна информация за кредита, която да обхваща всички такси, лихви, който съдържа той. Такава информация се получава още при първия разговор. Това е т.нар. единен стандартен европейски формуляр за потребителски кредит с цялата информация относно кредита. Съдържа исканата сума, всички съпътстващи такси, цялото оскъпяване. Законът дава право на клиента да получи предварително и договора за кредит. Да се запознае с него и едва тогава да прецени дали да го подпише или да се откаже от кредита.

- Ще има ли отлив от бързите кредити?

- Това, което виждаме през последните три месеца, когато фирмите се подготвяха за влизане в действие на промените в закона, е, че по-скоро намериха начин как да продължат да оперират по начина определен преди приемането на поправките в Закона за потребителските кредити и най-вероятно утре ще видим нова структура на продукта – без лихви, а с такси.

- Каква е разликата в процента лихва преди и след измененията на Закона?

- Законът постави таван на годишния процент на разходи, който в момента не трябва да е повече от 50%. Досега беше към 400%. Разликата от 350% ще прелее в такса. За малките суми, чието оскъпяване е между 20 и 50 лв., лихвата ще стане такса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    В България всички закони имат ВРАТИЧКИ. Това се доказва и с промените в Закона за потребителските кредити. За Бага братя не вземайте кредити от ( фирмички ). За 6 месица можем да ги фалираме.