7 Август, 2014 12:56 1 417 0

Фалиралите руски туроператори отиват на съд

  • туроператори-
  • руски-
  • фалирали-
  • туристи-
  • измама-
  • наказателни дела-
  • фирми-
  • клиенти-
  • руски туристи

Те се превърнали във финансови пирамиди, завлекли над 72 000 клиенти

Следственият комитет на Русия обяви, че е повдигнал пет наказателни дела за измами в особено големи размери по данни от проверки в Москва и Санкт Петербург за незаконни финансови операции на туроператорските фирми "Лабиринт", "Роза на ветровете - Мир", "Идеал-тур", "Нева" и "Експо-тур". Тези компании неотдавна пуснаха кепенците поради финансова несъстоятелност, като от действията им са пострадали над 72 000 руски граждани.

Според следствието, собствениците на фирмите, „знаейки за големите си неизплатени дългове към партньори и съзнавайки, че нямат възможност да ги изплатят със свои средства, продължили да събират пари от хората, продавайки им пътувания, и въвеждали клиентите си в заблуда относно намеренията си и реалните си възможности да изпълнят задълженията си по организация на туристическите пътешествия“, съобщава сайтът СКР.

"На практика дейността на посочените туроператори се е превърнала във финансова пирамида“, казва се още в съобщението.

В рамките на делата следователите от двата града се надяват да привлекат към наказателна отговорност всички виновни сред собствениците и ръководителите на тези компании, които вече са известни. В някои от тях вече са извършени обиски, информират от Следствения комитет.

Ще започнат проверки и разследвания във връзка с преустановяване на дейността и на други туроператори.
Туроператорът „Лабиринт“ е откраднал най-малко 100 милиона рубли

Столичната прокуратура обяви, че тези суми, получени от клиенти на московския туроператор "Лабиринт", са били откраднати от компанията.

Тя още предварително нямала намерение да изпълни задълженията си, ето защо не превела нужните плащания на авиопревозвача – Оренбургските авиолинии, а получените от гражданите парични средства в размер на не по-малко от 100 милиона рубли били похитени и използвани по усмотрение от собствениците на фирмата, съобщи РИА "Новости", цитирайки източник от прокуратурата.

Серията от фалити на руския туристически пазар започна с един от най-старите местни туроператори - „Нева“, който обяви своя банкрут на 16 юли. След това прекрати съществуването си "Роза на ветровете – Мир", после "Експо-тур". В началото на август стана известно за проблемите в „Лабиринт“. На 5 август към тях се присъедини туроператорът "ИнтАер", а на следващия ден 6 август стана известно за финансовмата несъстоятелност на още двама играчи в туроператорския бизнес - авиоброкера "Авиачартер" и туроператора "Нордик стар".

Много от закъсалите клиенти на фалиралите компании и до момента са извън границите на Русия, а властите се опитват екстрено да решат въпроса с връщането им в родината. Стотици руски туристи бяха извозени и от българските черноморски курорти. Други, платили ваканциите си, не успяха изобщо да заминат.

Според РИА „Новости“ пострадалите от фалитите на туроператори клиенти едва ли ще могат да разчитат на компенсации.

Руският министър на културата Владимир Медински вчера обеща да подготви за 2 седмици законопроект за реформиране на туристическия отрасъл, който също е в неговия ресор. Той е уверен, че кризата в тази сфера не е свързана със санкциите на САЩ и ЕС спрямо Русия или с намаляване на туристическия поток от тези страни. „Подобни твърдения са безотговорни. Просто не трябва да се строят пирамиди. Не трябва да се живее днес за сметка на бъдещи продажби“, заяви министърът на брифинг в Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА