Last news in Fakti

4 Август, 2014 15:10 1 560 0

Руски туристи блокирани на летището в Бургас

  • руски туристи-
  • бургас-
  • туроператор-
  • лабиринт

Причината е, че туроператорът им е фалирал

Стотици руски туристи останаха блокирани на летището в Бургас заради фалиралия туроператор „Лабиринт". Компанията била свързана с оператора „Идеал тур", който е осигурил полетите на туристите с Оренбургските авиолинии, съобщава Нова телевизия.

И четирите полета на Оренбургските авиолинии, които са били планирани да излетят днес от Бургас, са отменени, а по непотвърдена информация изоставените пасажери са над 200.

Повечето от тях са почивали на Златни пясъци и са пристигнали за полетите си за Москва и Волгоград около 02:00 часа сутринта.

От летището съобщиха, че има планирани пет полета на други авиокомпании, които да поемат туристите. Част от руските граждани са качени на други полети, но останалите твърдят, че нямат информация кога и дали днес ще напуснат България.

Снощи авиолиниите, които можеха да осигурят връщането на туристите в родината им, отказваха обрания превоз, поради фирмена задлъжнялост.

„Проблемът е извън България и единственото, което можем да направим ние, е да отправим много настойчиво искане ситуацията да бъде бързо отреагирана в Русия”, посочи ресорният зам.-министър Бранимир Ботев в неделя вечер. Вече са били проведени разговори с руското посолство в София и българското посолство в Москва.

Около 60% от руските туристи са на Южното Черноморие, а останалите - на Северното.

Около 27 хиляди руски туристи остават блокирани в чужбина заради фалита на същата туристическа агенция, съобщава руската асоциация на туроператорите. Само в Гърция руснаците, които са потърпевши от фалита на компанията са над 15 хиляди.

Правителството в Атина е в преговори с руските власти за намиране на изход от създалата се ситуация, съобщи БНР.

"Всички туристи се намират в безизходна ситуация, без билет за връщане", заяви асоциацията „Турпомощ", която се опитва да помогне на руснаците да се върнат у дома.

Руската следствена комисия проверява дейността на туристическите компании „Нева" и „Лабиринт", от чийто фалит пострадаха десетки хиляди туристи, пише РИА Новости.

Комисията се опитва да установи дали незаконни финансови операции не са довели до преустановяването на дейността на фирмите. В тази връзка ще бъде проверена и дейността на други туроператори, заради чието затваряне са били нарушени правата на туристите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА