Last news in Fakti

8 Август, 2014 09:00 3 791 4

Минахме между капките с руското ембарго

  • българия-
  • русия-
  • храни

Безпрецедентни! Така вероятно ще окачествят много икономисти санкциите наложени от страна на Русия към държавите от ЕС, Австралия, Норвегия, Канада и САЩ. В действителност обаче не се случва нищо непредсказуемо. След като месеци наред обръчът около Русия се затягаше, заради кризата в Украйна, втората икономическа сила на планетата реши да приложи принципа на реципрочността. Една от стъпките беше именно решението през следващите 12 месеца да се спре вносът на хранителни продукти от почти всички европейски държави, както и от Америка.

Логично възниква въпросът как това ще се отрази на българския производител? Едно време България оглавяваше класациите по внос в Русия на редица хранителни продукти като се започне от плодове и зеленчуци и се стигне до различни видове консерви. Отдавна вече българските домати не могат да се намерят на руския пазар, а за вкусът на русенското варено си спомнят само представителите на по-старото поколение руснаци.

Цифрите

Днес износът към Руската федерация от родината ни е предимно на лекарства, части за автомобили, лебедки, крикове и кабели. В ТОП 10 на изнасяните продукти няма хранителни стоки.

Групи стоки / Износ относителен дял %
1 Медикаменти 29,20%
2 Части за автомобили 5,00%
3 Полиспасти, лебедки, крикове и кабели 4,10%
4 Арматурни артикули 2,30%
5 Части за кари 2,20%
6 Нефтени масла 2,20%
7 Карбонари 2,20%
8 Хладилници, фризери и др. оборудване 2,00%
9 Гроздови вина 2,00%
10 Табла, пана, конзоли, пултове, шкафове и др. 1,50%

640 е броят на българските фирми, които реализират продукцията си в Русия. Експортът към Федерацията е 3% от общия. За 2013-а той е възлизал на 740 млн. USD. Руските фирми, които внасят продукция у нас са 844, а стойността в парично изражение е над 6 млрд. USD (Русия е основен доставчик на нефт за България). Стокообменът е намалял с 5.4% спрямо година по-рано. Износът от България отчита ръст от 4.8%, а вносът от Русия – спад от 6.5%. За миналата година към Русия сме изнесли консерви на стойност 14.5 млн. лв., плодове за 11.9 млн. лв. и млечни продукти за 1.9 млн. лв.

За първите шест месеца на 2014 г. България е изнесла стоки към Русия от забранения списък на стойност малко над 10 млн. лв.

Българското сирене

Основните храни, които ЕС изнася за Русия, са сирене и извара. За 2013 г. те са били на стойност 1.31 млрд. USD. Две са българските сертифицирани фирми за износ на сирене в Руската федерация – пловдивските „Обединена млечна компания” и "Димитър Маджаров 2”. Първата изнася овче сирене от 1998 г. Последните години износът възлиза на 210 тона, или по около 18 тона на месец. Според нейни представители фирмата ще претърпи загуби, но не големи.

Съседите не са очаровани

Икономиката на Латвия не е в цветущо състояние, а санкциите от страна на Русия няма да се отразят негативно само в селското стопанство. Експортът на Естония през 2013 г. е възлизал на 1.44 млрд. EUR. Близо една пета от сумата се пада на Русия, казва бившия премиер и министър на икономиката на страната Юхан Партс. Над 7% (около 400 млн. EUR) от продукцията, която Финландия експортира към Русия е в областта на хранително вкусовата промишленост. Най-засегнато ще бъде финландското предприятие Valio, което е силно застъпено на руския пазар. Загуби ще претърпят и други местни фирми, които се занимават с производство на млечни продукти като масло, сирене и кисело мляко.

Руснаците ще се лишат от луксозни стоки като испанския хамон и италианското прошуто. В руската преса обаче вече се появиха коментари, че най-после руският пазар ще се отърве и от доста некачествени храни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    4 0 Отговор
    Няма да умрат от глад руснаците без нашето сирене.Имат ли водка нищо не ги плаши.
    Как ли ще се отрази едно евентуално спиране на газта и нефта за Европа само за една седмица.Е и ние ще го ядем ..... напукан тогава,ама каквото повикало това се обадило,както се казва.Докато ЕС крепи дедовия на чичо Барак ще има само проблеми с американските прищявки.
  • 2 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    а замислял ли си се как ще се отрази на русия липсата на многомилярдния доход от европа ако спре суровините?европа суровини макар и с 10-15% по скъпи ще си купи,но русия кво ще прави ?
  • 3 mitko prostashki

    0 0 Отговор
    до коментар №2, затова съществува държавата КИТАИ моето момиче, не случайно си мълчат.
    Ако си се интересувала последните месеци се вдига неколко кратно стокообмена между тези две държави.
    И пак ще ни покажат среден пръст, затова когато големите си мерят пи.......те, малките си мълчим защото ние ще го ядем го....мия.
    Невиждате ли че, на руснаците им писна да се е.ават с тях.
    И ако не се спрат всички ще стане нещо голямо.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    на руснаците им писнало да се е.ават с тях?та кой се е.ава с тях?печелят милиарди от белите държави без да се съобразяват с никого.
    китай е като русия моето момче,ти знаеш ли името поне на една китаиска фирма?благодарение на лошия запад китай от феодална държава се разви до сегашното си положение и запомни от мен, че китай първи ще обърне гръб на руся ако трябва да избира между нея и запада!ние в случая не си го мерим,а заявяваме позиция ,щото избора сме си го направили .