19 Август, 2014 16:20 1 755 0

Читателят пита: Има ли институция която следи цените на стоките

  • читателят пита-
  • институция-
  • цените-
  • стоките

КЗП следят обявена ли е цената по ясен начин

Цените непрекъснато се увеличават, във всеки магазин са различни за едни и същи стоки. Има ли институция, която да следи това?

В ситуация на пазарна икономика нивата на цените се регулират от търсенето, т.е. търговците са свободни да предлагат продуктите си на такива цени, на каквито смятат, че могат да ги продадат. Ако не успеят, те имат две възможности. Едната е да останат нереализирани и да залежат по складовете и рафтовете на магазините, а другата – да коригират продажните цени, така че клиентите да започнат да купуват от тях.
Няма институция, която да следи за ценообразуването на стоките и услугите и за цените, на които те се предлагат на крайните потребители. Съществува, обаче, законодателство по отношение на обявяването на цените (Закон за защита на потребителите) и контролен орган, който съблюдава спазването на изискванията – Комисията за защита на потребителите. Инспекторите на институцията извършват проверки за това обявяват ли търговците цените на стоките и правят ли го по ясен и разбираем за клиентите им начин.

Какво още е полезно да знаете за цените на продуктите?

Цената задължително се обявява в български лева с включени всички данъци и такси и стои в непосредствена близост до стоката.

Продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите трябва да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Ако продажната цена се формира от отделни елементи, всеки със своя цена, сборът им трябва да е посочен ясно и точно за потребителя като крайна цена.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА