Last news in Fakti

4 Септември, 2014 15:53 1 250 0

ЕК настоявала "Южен поток" да промени статута си?

  • "южен поток"-
  • третия енергиен пакет-
  • ограничения-
  • ек-
  • процедура-
  • освобождаване-
  • добивна-
  • статут

Според източник, Комисията разглежда варианта проектът да получи освобождаване от ограничителните мерки на Третия енергиен пакет като единствено възможен вариант

ЕК настоявала "Южен поток" да промени статута си? - 1
Снимка: архив АП/БТА

Европейската комисия настоява „Южен поток“ да премине през процедура за освобождаване от нормите на Третия енергиен пакет по модел на Трансадриатическия газопровод (TAP), съобщи ИТАР-ТАСС,  позовавайки се на източник, запознат със съдържанието на преговорите.

ТАР и “Южен поток“ пресичат територията на държави от ЕС и страни, подписали договора за енергиен съюз. Член 36 от газовата директива на Третия енергиен пакет разглежда възможността за временно освобождаване от регулаторната практика за двата проекта. През май 2013 г. ТАР, чрез който ще се доставя газ от Азербайджан за Европа, беше освободен от принципа на „разделение на собствеността“ (транспортиране и продажба) и получи всички необходими разрешения от ЕК.

Според източника, Европейската комисия разглежда варианта проектът „Южен поток“ да получи освобождаване от ограничителните мерки като единствено възможен вариант. От ЕК съобщават за информационната агенция, че съгласно процедурата инициаторите на проекта трябва да подадат молба-заявка за освобождаване от ограничителните мерки до упълномощения орган за държавна регулация, за по-нататъшно насочване на въпроса към Еврокомисията.

Руската страна все още не е готова да се обърне към ЕК с молба да й бъде предоставено освобождаване от тези мерки, твърди източникът. Предварителното съгласуване на този въпрос на ниво експерти и анализът на последствията показал на руската страна, че подобно освобождаване може да повлече след себе си необходимостта от изменение на основни параметри, съгласувани с бизнес-модела на проекта.

Причината Русия засега да не се обръща към ЕК с подобна молба може да е и негативният опит от тази разрешителна процедура, получен в хода на строителството на „Северен поток“.

За началото на строителството на морската част от „Южен поток“ компанията „Газпром“ подготви модел, вместващ се в изискванията на Третия енергиен пакет. Сухопътните участъци ще контролира не „Газпром“, а национални консорциуми на съответните страни, повечето от които са в състава на ЕС. Въпросът за предоставяне на достъп на трети страни до газопровода се проучва и подработва, а тарифите ще бъдат определяни от местните оператори.

По-рано бе съобщено, че Русия и България обсъждат възможността за смяна на статута на българския участък от „Южен поток“, като той се преквалифицира в „добивен“, за да се реши въпросът с ограниченията на Третия енергиен пакет. Българският енергиен министър Васил Щонов опроверга информацията за подобни преговори.

През юни еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер призова да се преустанови развитието на проекта, докато не бъде приведен в съответствие с нормите на ЕС. Той отбеляза, че за да строи тръбата, Русия трябва да се съобрази с нормите на Третия енергиен пакет. Според документа, газодобивните компании не могат да бъдат собственици на магистралните тръбопроводи на територията на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА