Last news in Fakti

2 Септември, 2014 18:32 1 726 0

„Южен поток” с друг статут

  • южен поток-
  • статут-
  • преговори

Частта от проекта „Южен поток”, който трябва да премине през българска територия, да бъде с друг статут. България и Русия обсъждат възможността да сменят статута на тръбата в „добивна”, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник информиран за провелата се миналата седмица среща между министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

„Промяната на статута в „добивен” може да реши проблема с ограниченията от третия енергопроект на ЕС”, допълва пред руската информационна агенция неназованият източник. В момента се работи по преработка на сегашния вариант с българската страна в морската част  на газопровода, преминаващ през наши териториални води.

Според законодателството на Европейския съюз „добивният” статут дава право върху съоръжението да не се разпространява искането за задължителен достъп на трети лица до газопреносната система.

Общата дължина на газопровода през българска територия е 540 км. Също така трябва да бъдат изградени и три компресорни станции. „Газпром” е готов на 100% да финансира строителството на българския участък от „Южен поток”, но страната ни е преустановила проекта докато Европейската комисия не излезе със становище, припомня руската информационна агенция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА