Last news in Fakti

16 Октомври, 2014 11:36 1 595 0

Нови мерки за сигурност в АЕЦ „Аккую“

  • аец „аккую“-
  • турция-
  • аец

Представеният пред турски специалисти усъвършенстван уловител на стопилката има по-ефективна конструкция за охлаждане и съкратено време за монтаж

Руската компания ОАО „Атоменергопроект“, част от държавната корпорация „Росатом“, представи пред турски специалисти усъвършенствания уловител на стопилката за АЕЦ „Аккую“ в Турция. Атомната централа се строи по разработен руски проект „АЭС-2006“ от поколение III+ (три плюс) и предвижда най-съвременни решения за безопасност на централата.

Модернизираният уловител на стопилката от активната зона на реактора на практика не се различава драстично от предишните модификации по физическите процеси и химически реакции. Но подобреният проект има редица изменения, подобряващи експлоатационните му качества, които водят до повишаване нивото на безопасност на централата, обясни един от разработчиците на руското ноу-хау в „Атоменергопроект“ Александър Сидоров. При модернизацията на уловителя на стопилката руските инженери са отчели възможните рискове и натоварвания от максимално разчетеното земетресение, на което може да издържи енергоблока в АЕЦ „Аккую, както и новите изисквания за разработване на проекти за АЕЦ, които изискват увеличаване на автономността на блока до 72 часа, в случай на извънредна ситуация“, обясни Сидоров. Уловителят на стопилката има за задача, в случай на евентуална авария, да локализира и спре разпростирането на стопилката от активната зона на реактора.

Представеният пред турски специалисти усъвършенстван уловител на стопилката има по-ефективна конструкция за охлаждане и съкратено време за монтаж. „Във всеки нов проект ние усъвършенстваме начините за сглобяване и монтаж, подобрявайки отделни елементи от конструкцията и внедряваме научните достижения и новите технологични подходи при производството. Резултатът е по-проста и удобна схема за монтаж на уловител на стопилката, което позволява да се съкратят сроковете на монтаж поне с месец“, каза още Сидоров.

Уловителят на стопилката от активната зона на реактора е руско изобретение и представлява съд, който се монтира под дъното на корпуса на реактора. В случай на евентуална авароя уловителят задържа течните и твърди фрагменти от активната зона и фрагменти от конструктивните материали на реактора. По този начин се изключва повреждането на херметичната черупка на ядрения остров и се предотвратява разпространението на радиоактивни вещества в околната среда.

За първи път в света уловител на стопилката е монтиран в АЕЦ „Тянван” в Китай и в АЕЦ „Куданкулам” в Индия. Първите централи в Русия, на които се монтират подобно съоръжение са Нововоронежската АЕЦ-2 и Ленинградската АЕЦ-2.

АЕЦ „Аккую” се строи в Република Турция на брега на Средиземно море в провинция Мерсин по проект на „Атоменергопроект“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА