29 Октомври, 2014 15:40 973 0

Щонов: Намалява подаването на газ

  • щонов-
  • намалява-
  • подаването-
  • газ

Няма основание за притеснения, следим внимателно режима на доставки на природен газ

Щонов: Намалява подаването на газ - 1
Снимка: БТА

Следим внимателно режима на доставки на природен газ в страната и към момента няма основания за притеснения. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на пресконференция след заседание на Министерския съвет. Налягането на входа на българската газопреносна система трябва да бъде минимум 38 бара, а в последните няколко дни по оперативни данни то варира между 30 и 35 бара.

По думите на министър Щонов страната ни не е получавала официална информация за намаляване на доставките на природен газ. „Смятаме, че по-ниското налягане се дължи на проблем от технологичен характер, който очакваме да бъде разрешен“, заяви енергийният министър. Намаляването на налягането на входа на българската газопреносна система води до неизпълнение на доставките на природен газ за България на 100%. „В момента това се компенсира чрез изтегляне на природен газ от находището в  Чирен“, каза министър Щонов. Той подчерта, че за да се гарантира стабилността на газопреносната система на страната от Чирен са добити 2.5 млн. куб. метра. газ. По думите на енергийния министър дневното потребление у нас, в най-студените месеци, се очаква да бъде между 10-11 млн. куб. метра газ , като в момента то варира между 7-8 млн. куб. метра газ.

Министър Щонов изложи възможностите за преодоляване на евентуална кризисна ситуация. Според него при надвишаване на максималния дневен капацитет от 4,1 млн. куб. метра газ на газохранилището в Чирен, ще се премине към първа стъпка от разработения кризисен план, който предвижда преминаването на топлофикационните централи от газ на мазут. „Вероятността това да се случи е много малка. Кризисният щаб към Министерството на икономиката и енергетиката следи внимателно и постоянно ситуацията и към момента няма основание за притеснение“, категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА