19 Декември, 2014 14:21 1 374 1

Петкова: Позицията ни за Южен поток е непроменена

  • южен поток

Енергийният министър говори по телефона с руския си колега Александър Новак

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в телефонен разговор с руския си колега Александър Новак. Двамата министри обсъдиха важни аспекти на сътрудничеството  между двете страни в енергийната област.

Министър Петкова запозна руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“. За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, каза тя. Петкова бе категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Министър Петкова представи пред г-н Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток“. Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център  край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

От своя страна министър Новак каза, че до момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Той подчерта необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова поясни, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, подчерта министър Петкова. Тя поясни, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 борислав

    0 0 Отговор
    Я ще има тръби,я няма да има,пак ще има и няма да има и пак и пак и......да си е..м м...та.