Last news in Fakti

27 Декември, 2014 16:43 2 257 11

Бизнесът губи от дългите празници

  • бизнесът-
  • губи-
  • дългите-
  • празници-
  • спирането на работния процес-
  • банковият сектор-
  • търговията-
  • туристическият бранш

Печеливш бил само туристическият бранш

Бизнесът губи от дългите празници - 1
Дългите празници са доходоносен периоз само за туристическия бранш

Дългите зимни почивки удрят по родната икономика. Празничният декември традиционно носи загуби в размер на милиони за частния бизнес, твърди в свой репортаж ТВ7. Приповдигнато настроение и намалена ефективност - тези две състояния обхващат редица служители от Никулден чак до Ивановден.

От дългите почивки и неработните дни страдат най-вече банковият сектор, някои сектори на търговията и индустрията. Загубите най-често се дължат от спирането на работния процес, намаляване на производителността и изплащането на извънреден труд.

Често празничните дни се отработват. Това от от своя страна създава по-продължителни работни седмици, което пък намалява производителността на труда особено през тези дните, когато се отработва почивката.

Печеливши от дългите почивки все пак има. Празниците са особено доходоносен период за туристическия бранш, като някои фирми работят на принципа "ден година храни".

Дългите почивни дни се отразяват най-пагубно на микропредприятията у нас, които често са принудени да преустановят работа, защото не могат да изплащат двойни възнаграждения. Работодателите пък са категорични - след натрупани почивни дни служителите са още по-уморени и неефективни.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    1 1 Отговор
    Горките банки. Да ги ожали човек. Дайте да работим по 365 дни в годината, че да не губи бизнеса... м.мка им капиталистическа!!!
  • 2 БГ

    1 1 Отговор
    някой ден минималната заплата като стане 1000 лева тогава БИЗНЕСА може да има думата сега да си мълчи .... егати наглите престъпници
  • 3 гост

    0 1 Отговор
    Как може банките да са на загуба след като хората масово харчат през почивните дни.От там следва ,че плащат с пари и като свършат парите се стига до теглене на кредит от банка.Най-малкото банката печели от трансфера по картите,кредитни или дебитни.
    Ние индустрия нямаме така,че там не търпим никакви загуби.
    Според мен през празниците икономика дърпа напред след като преди празниците бе написано,че 720 000 българи ще пътуват.С кола,самолет или влак това са все пари които са в оборот,а също така хотели ,вечери и ако са на планина там вече е друга работа.Там се плаща здраво за всичко.Така,че този който е написал статията да не си смучи от пръстите информация ,а малко да се замисли преди да пише небивалици.
  • 4 Румен Янев

    0 2 Отговор
    Вие тримата под мен на държавна службичка ли сте бе???Или хал-хабер си нямате от икономика???Я кажете многознайковци например Германия колко официални празници и почивни дни има през годината???А Италия ... Белгия ...Швейцария ????Или може би сте си на село и хич не ви пука от нищо на този свят....само да има хапване...пийване и 10 дни никой да не ви закача....Аман от такива!!!!
  • 5 БГ

    1 2 Отговор
    Румба как може да сравняваш наща кочина с Германия ,Белгия,Швейцария и тн . Както казах ако стандарта и манталитета ни е като техния няма проблем да си работиме нон-стоп ,Но при положение ,че заплащането тук е под всякаква критика а също и така наречения бизнес даже и не го плаща а се гаври постоянно с българина :) айде със здраве :)
  • 6 бай Иван

    0 1 Отговор
    Румене, не си лош човек , но ти миришат краката!Знаеш ли ,че Германците са запразнили от 1 декември? Или у ваше село вестници и интернет не идват?
  • 7 Spewn1

    0 0 Отговор
    Е, "не може **** докрайо и душата в райо", викат в Югозападна България.
  • 8 gost

    0 1 Отговор
    Румене ,Румене да беше поработил малко и да поживееш с 350 лева на месец .че да те питам тогава отворко колко ще ти се работи.А ако не дай си боже се разболееш и отидеш на преглед и се окаже ,че добрият работодател е забравил да ти внесе осигуровките тогава друга песен ще запееш.Аз съм бил и съм работил в тези държави който ти изброяваш,а ти от твоето село излизал ли си ???
  • 9 Румен Янев

    0 0 Отговор
    За всички коментари под мен - " ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"! Тези които решават какво да бъде битието ви прекрасно знаят това !Щом има хора работещи за 350 лева и са доволни от това заплащане нека да си "ПОЧИНАТ" ... Но алкохола и свинското няма да ви спасят от попрището в живота в което вегетирате!!!Хайде - ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ от мен
  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор
    "България е аграрно-туристическа държава"-това са го каэали още древните цигани и си е валидно и до днес.Не раэбирам эа какъв "биэнес" става дума,след като туриэма цъфти точно по праэниците,в с.стопанство по това време си е традиционно эатишие и эасятото эърно кротко спи под снега,търговията в магаэините работи на пълни обороти/респективно и эареждането им със стока/,транспорта не може да смогне да воэи...Посочен е банковият сектор като "губещ",сякаш сме Швейцария-ами да си отворят дежурни гишета и да работят,кой ги спира?!Така и не стана ясно КТБ от много праэници ли фалира,или от друго нещо...
  • 11 германецът

    0 0 Отговор
    Руменчо,

    Щеше да си прав, ако всичко за което говориш, бе налице и в България! Германците, шведите, италианците, чехите (да продължавам ли?!) си празнуват спокойно, бачкат имигрантите! Честно ти казвам - не съм видял германец да работи през празниците, сигурно няма да видя никога! И с подобна на българина (циганина) заплата, пак не ще да бачка - говорим за немска заплата за неквалифициран труд. Не ще!

    В България се лъжем - "те не искали да работят, затова получават малко". Работят малко, щото няма смисъл - лъжат с работата, лъжат със заплатата, крадат, не плащат осигуровки, навсякъде шуробаджанащина... Кой че ти се блъска безмислено?! На интервю за работа ме питат " абе, що не излъжеме държавата?" Нямало да ми внасят осигуровки над минималната работна заплата, останалото на ръка! Добре, ами като изляза в отпуск или болнични?! Като за мин. раб. заплата?! Ами, ако ме изгонят?! Обезщетение за безработица върху мин. раб. заплата. Ами, ако ми дължат пет заплати и заведа дело - ще ми платят какво - пет мин. раб. заплати...

    Въобще, спести ми глупостите!