Last news in Fakti

8 Януари, 2015 22:43 1 782 0

Глоба за KPMG заради занижен контрол в КТБ

  • ктб-
  • занижен контрол-
  • kpmg-
  • глоба

100 000 лева глоба ще плати одиторската компания "Кей Пи Ем Джи-България", част от KPMG, заради занижен контрол в КТБ. Двама одитори са глобени с още 100 000 лв

Санкцията е заради „значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ, чийто лиценз беше отнет през ноември”.

Санкцията е на Комисията за публичен надзор, над регистрираните одитори. По закон максималната глоба при такова нарушение е 20 хиляди лева. В случая обаче глобата е умножена по пет – за всяка от годините, за които се отнася проверката на комисията - от 2009 до 2013 г.

От KPMG засега не са коментирали глобата. Те имат право да я обжалват, съобщи bTV.

“Имаше три гласа за суспендиране на лиценза за 2 години, но по закон се изисква квалифицирано мнозинство или 4 от 5 гласа”, съобщи за “24 часа” председателят на комисията Ваня Донева. Тя самата е гласувала за временното отнемане на лиценза, защото “пропуските и нарушенията са с особена тежест пред обществото и уронват имиджа на професията”. Освен това е била под заплаха и независимостта на одиторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА