Last news in Fakti

12 Януари, 2015 20:44 1 738 2

Регулатор подозира зависимост между ръководството на КТБ и одитора й

  • ктб-
  • одит-
  • одитор-
  • фалит

Одиторът не може да фалира банка, основната отговорност е на ръководството на банката и на Банков надзор, но одиторът е длъжен да е скептичен, да не се доверява на ръководството

Одиторите от КПМГ, наети да заверят отчетите на междувременно изгубилата лиценза си Корпоративна търговска банка, са установили противоречия и пропуски в контролната система на банката и би трябвало да проверят дали има индикатори за измами, както и задължително да уведомят за това управление "Банков надзор" в БНБ. Това съобщи пред Би Ти Ви Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.
Преди дни регулаторът реши да глоби компанията "КПМГ България" със 100 хил. лв. заради пропуски при одитирането на отчетите на КТБ в пет последователни години. Донева каза, че самата тя е била за отнемането на лиценза на одитора, но при тайното гласуване в комисията един глас не достигнал за най-тежкото наказание. Донева изрази съжаление, че по закон гласуването е тайно, защото така обществото не е могло да чуе аргументите за и против.
Разследващият екип е констатирал, че има заплаха за независимостта на одитора, каза Донева. Тя поясни, че независимостта може да бъде нарушена, когато някой одитор или съдружник в одитиращата компания е в близки отношения с ръководството от одитираното предприятие. Донева направи уговорката, че говори хипотетично, но подчерта, че в такава ситуация одитиращото предприятие е задължено да откаже ангажимента си.
Одиторът не може да фалира банка, основната отговорност е на ръководството на банката и на "Банков надзор", но одиторът е длъжен да е скептичен, да не се доверява на ръководството, каза Донева.
Запитана възможно ли е ръководството на банката да е заблудило одиторите, Ваня Донева отговори, че одиторът може да изисква каквото му трябва, за да си изпълни ангажимента. Тя подчерта и че не се съмнява в професионализма на експертите, извършвали проверките в КТБ, защото КПМГ е поделение на една от водещите одиторски компании в света KPMG.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Искрофф

    0 0 Отговор
    Не да подозира, а да го документира!
  • 2 kukoto

    0 0 Отговор
    Това се знае от цялата професионална общност. Маргарита Голева е семейна приятелка с Цветан Василев, който е състудент на мъжа и! Не е необходимо 5 месеца да се пропилеят за да се стигне до този извод!