Last news in Fakti

9 Януари, 2015 10:06 2 592 2

Икономист: След 40 г. спестяване, 20% от партидата отива за таксите в ЧПФ

  • каролев-
  • спестяване-
  • партидата-
  • таксите-
  • чпф-
  • кръстьо петков

Високите такси изяждат парите за старини, потвърди проф. Кръстьо Петков

Икономист: След 40 г. спестяване, 20% от партидата отива за таксите в ЧПФ - 1
Снимка: Нова телевизия

„Ако се разчита само на НОИ, практиката в държавите, където има такъв стълб, показва, че поради два дълготрайни демографски фактора - хората, които за първи път влизат в пазара на труда, са по-малко от пенсионерите и това е необратим факт, а вторият – живеем повече, поради което все по-малко хора издържат повече пенсионери”. Такава картина очерта в Нова телевизия Владимир Каролев - съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Изказването му бе по повод къде е по-добре хората да внасят своята вноска за допълнителна пенсия – дали в НОИ или в частен фонд. Той обаче бе категоричен, че не трябва да се противопоставя НОИ на личните партиди в частните пенсионни фондове.

От своя страна икономистът проф. Кръстьо Петков потвърди информацията на в. „Преса”, че високите такси изяждат парите за старини.

„Те цитират разработката на Комисията за финансов надзор от септември и там изрично е казано, че с таксите след 40 години спестяване, 20% от партидата ще отиде само за управление на таксите. Това не е нормално. Има вече подготвен проектозакон, в който ще бъде намалена таксата от 5% на 3%. Иначе таксите, които се облагат на индивидуалните партиди са 5% плюс 1% индивидуална такса, което прави общо 6%. Това е четири пъти повече от средното за Европа”, коментира проф. Петков.

По думите на проф. Кръстьо Петков може да се намери формула, така че в държавата да се развиват едновременно и първия, и втория стълб на пенсионно осигуряване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    Живеели сме били повече?А бе докторе , що не се огледаш !Хората капат като круши по на 50 години вашта ........
  • 2 Molec

    0 0 Отговор
    е Молитиците живеят повече, те се познават краставите кучета за тях да има пенсии...