7 Февруари, 2015 18:05 1 466 0

Лъчезар Богданов: Проблемът в Гърция не е само фискът и дългът, а цялостната регулация

  • лъчезар богданов-
  • георги ганев-
  • атина

Компромис за дълга на Атина е невъзможен, търси се консенсус за спасителната програма, но само на ниво реторика, смята Георги Ганев

Няма как в една в различни страни на ЕС, който е един общ пазар, да има големи разлики в размера на отпуските на служителите, доплащанията за нощен труд или правата на служителите в публичния сектор. Точно такъв е случаят с Гърция. Това заяви икономистът Лъчезар Богданов в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1", по телевизия България он ер.
„Гърция е държава, която перманентно се намира в състояние на полуфалит. По-големият политически проблем на европейско ниво е друг. Ако, например, си политик в Германия как да обясниш, че държавните служители там имат право на 20 дни платен отпуск, а в Гърция в определени сфери работниците разполагат с 60 дни отпуск. Как да обясниш, че ако в немските железници доплащането за нощен труд е, да речем 50%, в гръцките е 200%“, казва Богданов.
Именно в тази посока, по думите му, са насочени всички болезнени реформи в Гърция, които са задължително условие на международните кредитори за предоставяне на финансова помощ.
Какъв изход предвещава турбулентната дипломация между Гърция и ЕС - гледайте в "Брюксел 1" днес по телевизия България он ер от 18 часа. Другата тема, която журналистите Нина Спасова и Николай Кръстев коментират в предаването, е решението на съдът в Хага, че Сърбия и Хърватия не са извършили геноцид през 90-те години.
"Компромис за дълга на Гърция е невъзможен, търси се консенсус за спасителната програма, но само на ниво реторика." Така икономистът Георги Ганев коментира дипломатическите совалки между Брюксел и новото гръцко правителство, в предаването Брюксел 1 по телевизия Bulgaria ON AIR.
Премиерът Алексис Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис изпълниха мощен дипломатически гастрол в Европа. И двамата бяха приети хладно, съответно в Брюксел и в централата на ЕЦБ във Франкфурт.
„По въпроса за дълга не може нищо да се промени, въпреки изявеното желание на СИРИЗА. Затова правителството бързо се отдръпна. Там, където върви политическа реторика е по програмата за оздравяване на гръцката икономика. На реторично ниво може да се намери решение, така че, хем Ципрас да се върне  вкъщи с една геройска новина, хем германците да разберат, че няма да плащат повече за Гърция, хем Испания и Италия да не решат да ловят риба в мътната вода“, коментира Ганев.
Какъв изход предвещава турбулентната дипломация между Гърция и ЕС - гледайте в "Брюксел 1" от 18 часа по телевизия Bulgaria ON AIR. Другата тема в предаването, която журналистите Нина Спасова и Николай Кръстев коментират, е решението на съдът в Хага, че Сърбия и Хърватия не са извършили геноцид през 90-те години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА