Last news in Fakti

14 Март, 2023 07:24 1 437 12

Лъчезар Богданов: Фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) е прогнозируем

  • лъчезар богданов-
  • фалит-
  • сащ-
  • банка-
  • silicon valley bank-
  • svb

Има две интерпретации на различни наблюдатели

Лъчезар Богданов: Фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) е прогнозируем - 1
Снимка: Нова ТВ

"Случилото се със Silicon Valley Bank (SVB) е явление, което би трябвало да е добре прогнозируемо. Когато твърде много от активите ти са инвестирани в американски държавни ценни книжа с ниска фиксирана лихва, а имаме покачване на текущите лихви, то стойността на тези облигации спада към дадения момент. Този риск не е бил контролиран и не са взети мерки за буфери и допълнителен капитал".

Това каза пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

И посочи, че облигациите в баланса на SVB струват под номинала, но все пак имат стойност, затова естеството на кризата е различно в сравнение с фалита на "Лемън Брадърс" (през 2008 г. банката обявява най-големия банкрут във финансовата история на САЩ, отприщвайки световна финансова криза):

"До 2008 година имахме натрупване на инвестиции на финансовия сектор в активи, чиято стойност стигна нула. Сега повишаването на текущите лихви се отразява в спад на цената на една облигация с фиксирана лихва, но не и в такава степен. Друго е естеството на кризата, но това е сериозен проблем".

"Има две интерпретации на различни наблюдатели, анализатори и инвеститори. Едната е, че това ще изплаши Федералния резерв и ЕЦБ и те ще намалят темпото, с което вдигат лихвите. Другата версия е, че с обявения от ЕЦБ механизъм за защита на трансмисионния механизъм и с новия инструмент, който Федералният резерв обяви, има механизъм за запазване на длъжниците и на финансовия сектор от бъдещи промени в лихвите, което ще позволи на централните банки да продължат да водят монетарна политика, без са се съобразяват с банките.

В момента монетарната политика трябва да е насочена така, че да смачка инфлацията. Но ако намесите аргумента, че това може да застраши банковата система, тогава трябва да правите баланс между двете".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    32 0 Отговор
    Какви експерти къде бяхте като фалира КТБ ?
  • 2 Уникален е тоя "експерт"

    39 0 Отговор
    То и фалитът на сащ е прогнозируем.Няма страшно кораба потъва.
  • 3 да де

    30 0 Отговор
    Демек спокойно кораба потъва нормално, вода ще има за всички.
  • 4 Министър на магията

    34 0 Отговор
    Абе меееен,че то тръгнаха още 2 банки да фалират и още 7-8 банки акциите им паднаха с до 70%.Що не им го предвиди това и не им каза.
  • 5 Чеп

    28 0 Отговор
    Викаш да не се плашиме,едни 500-600милярда изчезнаха и има кой да ги плати.Ще ти кажа една тайна гусин експерт: балъците са на привършване и се вижда с просто око кой потъва.Единствената помощ която могат да очакват е да ги натовариме с камъни,за да потънат по-бързо.
  • 6 ИКОНОМИСТИТЕ ОТ ОТРОВНО ОБЩЕСТВО

    21 0 Отговор
    защо ги каните след провала на така наречената "пазарна икономика"
  • 7 платенкретен - експерт

    25 0 Отговор
    а нещо за втората фалирала банка или още не си чул "експерте"? а да си чул, че се готвят ще четири банки тия дни да ги последват?
  • 8 Голем бг експерт

    23 0 Отговор
    Начи ти им казваше на ония от SVB, Абе, потъвате вземете мерки, моят анализ показва това, а те - не, та не. Е, да духат таратора тогава.
  • 9 Голям зор

    13 0 Отговор
    Като знаете икономистите толкова неща защо не казвате предварително,за България,а еврото,за инфлацията и за ред други неща.
  • 10 Лъчезар Богданов!! И тоя след Месеци ще

    5 0 Отговор
    Стане като шефа на НОЙ в Главата, като този на АПИ и Кралев! Пари Плюскане Пари Плюскане, ояли се Главочи!!
  • 11 Нещата стават страшни

    4 0 Отговор
    пазят истината в строга тайна, скоро иде....
  • 12 стоян

    5 0 Отговор
    И сега които държи америнански ценни книжа какво ще прави въпреки ,че се приемат за стабилна инвестиция , няма ли да иска да се отърве от тях . Така че ако има развитие то ще бъде в тази посока , така че май ще спрат да вдигат лихвите и ще има стагфлация или сметката ще я платят всички ползващи долара . И още тази банка е свързана със зелените историй и това е показателно накъде ни тласка германската гинеколожка и сие под диктовката на американците