19 Февруари, 2015 14:58 1 250 0

Лукарски: Ще приватизираме БФБ и Централния депозитар

  • божидар лукарски-
  • бфб-
  • приватизация-
  • инвестиции

Завръща се инвестиционния интерес към България, обявиха от икономическото министерство

Лукарски: Ще приватизираме БФБ и Централния депозитар - 1
Снимка: Венци Михайлов/Факти.бг

Държавата ще приватизира Българска фондове борса и Държавният депозитар. Това разкри при отчета си за 100 дни начело на министерството на икономиката Божидар Лукарски.

Той не пропусна да отбележи, че изминалата 2014 г. е била нулева за приватизацията. В тази връзка Лукарски изтъкна, че се работи за изготвянето на план за приватизирането на държавни дялове в предприятия и дружества. Икономическият министър посочи, че това ще бъдат Пловдивския панаир,  музикалното дружество "Орфей" и други.

Екипът ми работи за насърчаване на иновативните производства, увери Божидар Лукарски.

Стартирахме подготовка за обявяване на първата процедура по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., а именно подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия, което ще се случи през март тази година. Това каза още министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 150 млн. лева. В нея са предвидени допълнителни стимули за инвестициите в региони с безработица над средната, подчерта Лукарски.

Божидар Лукарски увери, че се търсят начини и средства за увеличаване на инвестициите към северозападните региони на България.

Заместник-икономическият министър Любен Петров посочи, че държавните компании „ЕлБи булгарикум“ и „Българска роза“ имат неизползван капацитет за развитие както на българския пазар, така и на международния.

Подкрепата за тези дружества ще генерира по веригата оживление за компаниите, заети в тези сектори, посочи Любен Петров.

След разблокирването на европейските фондове за България големият пробив в първите сто дни от дейността на министерството на икономиката е връщането на чуждестранния инвестиционен интерес към страната ни. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски.

Той посочи, че фирми от Германия проявяват интерес към инвестиции в производство на авточасти за товарни камиони във Видин и Русе.

Божидар Лукарски обаче не пожела да посочи кои са компаниите, защото разговорите още не са финализирани.

В момента голяма датска компания проявява интерес за инвестиции в Божурище. В момента от икономическото министерство избягват да споменават име.

В същото време компании от Китай и Пакистан искат да инвестират в логистичните центрове в Пловдивско и Бургаско, които все повече се превръщат в центрове за спедиция, разкри Божидар Лукарски.

По думите на Лукарски в момента има 13 проекта на чуждестранни инвеститори, по които министерството на икономиката работи. Очаква се при реализирането им да се разкрият нови 3400 работни места.

Освен това се водят активни разговори с бизнеса и министерството на финансите за вдигане на прага за задължителната регистрация по ДДС, която в момента е 50 000 лв. От бизнеса настояват да се приложи еропейската директива от 100 000 евро, срещу което скептични са от финансовото министерство. По всяка вероятност това ще стане постепенно на няколко етапа, до стигане на прага от европейската директива, смятат запознати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА