Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 16:20 1 302 5

Правителството обмисля специални мерки за Северозападна България

  • правителството-
  • специални-
  • северозападна българия-
  • монтана-
  • божидар лукарски

Ще се стремим да подкрепяме малкия и средния бизнес и инвестициите в изграждане на технологични предприятия, заяви той

Правителството обмисля специални мерки за Северозападна България - 1
Снимки: МИ

Мерки за преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България представи министърът на икономиката Божидар Лукарски в град Монтана днес. Една от тях е проектите по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ от Северозападния регион да получават допълнителен брой точки при кандидастване за средства от програмата.

„Ще се стремим да подкрепяме малкия и средния бизнес и инвестициите в изграждане на технологични предприятия“, заяви Лукарски на среща с представители на бизнеса в Северозападен регион.

Той обеща и специална квота от 10% от еврофондовете за Северозападна България и данъчни преференции.

Министър Лукарски заяви, че многократно е обсъждано състоянието на Северозападна България с народните представители, кметовете и областните управители от района. „Ние в Реформаторския блок и колегите от ГЕРБ, когато разработвахме приоритетите в програмата за управление заложихме приоритети за Северозападния регион”, посочи министър Лукарски.

Той представи икономическите приоритети на правителството с фокус върху насърчаване на икономическия растеж в Северозападен регион (СЗР) и преодоляване на регионалните диспропорции. Те ще бъдат оформени в конкретна стратегия за целенасочена подкрепа на СЗР, която ще бъде представена на Народното събрание.

„Първата ни задача е да се изготви анализ и оценка на възможностите на региона”, посочи министър Лукарски.

Той предложи след това да се направи експертна комисия с хора от местната власт, бизнеса и народните представители от региона, която да изработи конкретни законодателни промени. В резултат на анализа ще се определят стратегическите цели и приоритети за региона, като изпълнението им ще се отчита в годишни доклади.

Министър Лукарски заяви, че специално внимание на региона ще бъде отделено от екипа на Българската агенция за инвестиции.

„Обсъжда се идеята всеки инвеститор да  има проектен мениджър от БАИ, който да го подпомага в работата с държавните институции и местните власти до реализирането на проекта”, съобщи министърът на икономиката.

Важен инструмент за икономическото развитие на региона според Лукарски е и Оперативна програма “Иновации и конкурентноспособност”.

„В споразумението за партньорство с ЕС се предвижда прилагане на териториален подход за целенасочена подкрепа на Северозападния регион”, каза министърът.

„Програмата предвижда  стимулиране на иновационната активност – насърчаване производства, които развиват иновативна технология или производство, както и подкрепа за енергийни и ресурсно ефективни мерки за предприятия и производствени мощности. Това може да бъде особено полезно за предприятията в региона, които имат по-енергоемко производство”, подчерта министърът.

Той обясни, че цените на промишления ток и газа у нас са едни от най-високите в Европа и затова е важно тези разходи да се намалят. По оперативната програма проектите за Северозападния регион има възможност да получават допълнителен брой точки.

„Може да се разработи и отделна схема за проекти от региона, като за тях се задели например 10% от бюджета на дадена мярка”, каза министър Лукарски. Той обеща, когато бъде одобрена програмата, че ще дойде да я представи в конкретика първо в Северозападна България.

Третият приоритет на министерството по отношение на Северозападна България е привличането на инвестиции. На първо място възможности за това предоставя Национална компания “Индустриални зони” (НКИЗ) и по-специално Свободна зона Видин.

„Предстои обсъждане за идентифициране на нови свободни терени за индустриални зони”, посочи министър Лукарски.

Той даде пример с община Пловдив, където с кметовете е създадена частна индустриална зона, която в момента привлича много инвеститори, благодарение на това, че данъците и себестойността на труда е по-ниска.

Зам.-министър Любен Петров заяви, че НКИЗ може да бъде бяла лястовица в района, която да доведе сериозен бизнес. Той съобщи, че търговски представители ще работят  за популяризиране на региона.

„В момента на нашите търговски представители е възложено да ни дадат пълна информация за конкурентни на региона зони. Ако искаме тук да имаме конкурентна среда, трябва да дадем равни или по-добри условия от Румъния, Сърбия, Македония”, каза зам-министър Петров.

Той съобщи, че ще има законодателни инициативи, така че да може да се дават конкурентни условия спрямо другите държави.

“Икономиката няма партийна окраска, затова трябва да работим заедно”, категоричен бе зам-министър Петров. Той съобщи, че ще се възстанови работата на Съвета за икономическо развитие, който ще се казва Национален икономически съвет и в него ще влязат и представители на комисиите в Народното събрание и бизнеса, за да може да се намират конкретни и спешни решения.

Кмета на Монтана Златко Живков заяви, че за първи път вижда толкова депутати, министри, зам.министри, които се ангажират с конкретна подкрепа за региона. „Искаме конкретни неща и целенасърчено въздействие”, заяви той.

Атанас Ненов, изпълнителен директор на НКИЗ, направи кратка мултимедийна презентация на „Индустриална зона Видин“ и представяне на възможностите, които предоставя  зоната за привличане на инвестиции в региона. Площта на зоната е 308 декара, в близост до границите със Сърбия, Румъния, Дунав Мост 2, има изградена инфраструктура, електрификация, водоснабдяване, бензиностанции. Освен, че отдава под наем площи, зоната предлага товаро-разтоварни дейности, транспорт, подпомага инвеститорите при оформяне на документи. Досега има17 сключени договора.

В отговор на въпрос на бизнеса за проблема с липсата на кредитен ресурс, министър Лукарски заяви, че съфинансирането е стар проблем не само за Северозапада. Банките в България не искат да поемат и минимален риск. Затова направихме среща с представителите на всички водещи Европейски банки, които са на роуд шоу в България. Там изяснихме, че основния проблем е, че банките не искат да отпускат рискови кредити, каза министърът. Той посочи, че е имал среща с американската Ситибанк, която е поела ангажимент да работят върху финансирането на малки и средни предприятия, бенефициенти по ОПИК.

„По нашата програма имаме нисколихвен и бърз инструмент – Джереми. Има пари във фонда, които ще бъдат давани лесно, поне ще са бързи, надявам се да бъдат и нисколихвени”, каза министърът. Той обаче предупреди, че Европа отпуска все по-малко пари по безвъзмездни грантови схеми. Идеята на ЕС е чрез фондове като Джереми и плана Юнкер да се събудят парите в банките. Времето на безвъзмездните грантове отмира.

„Оперативните програми са последните викове в тази посока”, каза министър Лукарски. Според него банките вече осъзнават, че просто отпускането на обезспечени кредити без да има риск и от тяхна страна не е добро за цялата банкова система.

Срещата бе организирана от депутата от Реформаторски блок доц. Борислав Велков, който призова участниците в районите Видин, Монтана и Враца да бъдат зона за специално внимание от изпълнителната и законодателната власт. Участие в срещата взеха депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, кмета Златко Живков, областният управител Ивайло Петров, както и народни представители от региона от всички политически сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fakt

    0 0 Отговор
    РЕФОРМИ НЯМА ВМЕСТО РЕФОРМИ ЗАЕМИ,ГЕРБ ДО СЕГА ЗА 4 МЕСЕЦА ИЗТЕГЛИХА 8,1МИЛИАРДА,СЕГА СКОРОСТНО ТЕГЛЯТ ОЩЕ 16 МИЛИАРДА С ЛИХВА 10%,ДЕМЕК ЗА 4МЕСЕЦА 24,1МИЛИАРДА ДО ИДВАНЕТО НА ГЕРБ НА ВЛАСТ ЗАЕМА БЕШЕ ПОД 15 МИЛИАРДА ,ЗА 4 МЕСЕЦА ГЕРБ ГО ВДИГАТ НА 39 МИЛИАРДА. НО НАЙ ИНТЕРЕСНОТО ЧЕ НИКОЙ НЕ СТАЧКУВА,КЪДЕ СА СТАЧКУВАЩИТЕ КОЙТО ЗА 1МИЛИАРД КОЙТО ИСКАШЕ ОРЕШАРСКИ ИЗЛЕЗНАХА НА УЛИЦАТА,КЪДЕ СА СЕГА КЪДЕ СЕ КРИЯТ,БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА В СПИРАЛА НА ЗАЕМИ.ГЕРБ КРАДЕ ОТ БЪДЕЩЕТО.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 2 плам

    0 0 Отговор

    ако Бойко и коалиция нямат нищо общо с ДПС да приемaт веднага задължително гласуване и веднага нови избори картинката ще е коренно различна ,само така ще се отървем от ДПС
  • 3 999

    0 0 Отговор
    Като знам наш Любчо как оправи община Витоша жал ми е за хората от северозапада.
  • 4 бай Ставри

    0 0 Отговор
    Направете така ,че да останете в историята,и мислете за 100 години напред!
  • 5 Фокусника

    0 0 Отговор
    Какво ще подкрепите бе?. МАРШ!!!!! Военна хунта трябва на България, като навремето в Чили, Гърция и ...т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове