ТЕМА: Съветите на специалиста

Накъде отива EUR/USD?

Публикувана: 13 Март, 2015 18:46
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8629
ШРИФТ ПЕЧАТ

Напоследък по телевизията ме развеселяват едни реклами за валутна търговия. Било много лесно да се търгува – просто кликвате, за да купите когато очаквате цените да се покачат или кликвате да продадете, когато цените ще падат. И печалбите започват да се трупат в сметката ви.

Това коментира Владислав Хаджидинев, главен специалист частно банкиране в ПИБ.

Разбира се, подобни внушения са напълно нереалистични, дори абсурдни. Успешната валутната търговия, както всяка такава с финансови инструменти, въобще не е лесна работа и не може да бъде опростена до кликване с мишката на компютъра. Искат се много качества, сред които и умението да прогнозирате бъдещата посока на пазарите.

В света на валутната търговия най-търгуваният инструмент е валутната двойка EURUSD. (Всъщност това е и най-търгуваният финансов инструмент в света въобще.) Като такъв, посоката на EURUSD ангажира вниманието на голяма част от международните финансови институции, глобални компании от различни сектори на икономиката и не на последно място и на индивидуални инвеститори, които се опитват да печелят пари търгувайки от личния си компютър.
 

Посока югоизток

Поглеждайки към графиката на цената на EURUSD се забелязва, че през последните десет месеца цената му пада. За да бъдем прецизни – от 8 Май 2014г цената (1.4000) на EURUSD се е понижила с около 24 процента (до 1.0650). (Тоест еврото е загубило около 23 процента от стойността си спрямо долара.) Причините са основно две. Едната е, че в САЩ икономиката започна да показва не лош темп на растеж, което в краткосрочен план ще принуди Федералният Резерв (Фед) да повиши лихвените проценти. Това е положително за долара. В Европа картината е противоположната. Икономиката не расте и лихвените проценти се очаква да продължат да падат. Още повече Европейската Централна Банка (ЕЦБ) започна програмата количествено улеснение, която целенасочено ще понижава лихвените проценти в продължение на поне година и половина. Лошо за еврото. Но докато е лесно да погледнем назад в миналото и да анализираме причините за спада на EURUSD, да прогнозираме бъдещата посока е много по-сложна материя. За целта е нужно да се предвидят редица фактори като бъдещите лихвени проценти в американската и европейската икономика, нивото на риск на международните финансовите пазари и не на последно място геополитическия риск.

Кристална топка

Бъдещето на EURUSD в краткосрочен план изглежда ще продължи негативната тенденция започнала през май миналата година. Напълно възможно е още тази година да наблюдаваме паритет между двете валути – тоест стойността на един щатски долар да е равна на стойността на едно евро.Причините и тук са основно две. Програмата количествено улеснение, с която ЕЦБ умишлено смъква лихвените проценти в еврозоната би могла да бъде допълнително увеличена. Засега обявените намерения от страна на ЕЦБ са програмата да е с размер от 1.1 трилиона евро, но съществува не малка вероятност тя да бъде допълнително разгърната над тази сума. Това би изненадало част от пазара и би поставило още напрежение върху еврото. От другата страна на Атлантика е възможно също да има изненади. Съществува възможност растежът на американската икономика да изпревари прогнозите на Фед и това да ги принуди да бъдат по-агресивни в повишаването на лихвените проценти в тяхната икономика. По-агресивни разбирайте, покачване на лихвите по-рано от очакваното и с по-решителни темпове. Разбира се, това би повишило търсенето на долара още повече.
Следващите няколко месеца ще бъдат ключови. Икономическите данни от Америка и Европа ще бъдат индикатор за това какво да очакваме в посоката на EURUSD. Силни данни за американската икономика подсказват по-агресивни действия от страна на Фед, които правят долара по-търсен. Слаби данни от Европа може да предизвикат разширяване на програмата количествено улеснение, което допълнително ще натисне лихвите и еврото. Успех!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


 

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери