Last news in Fakti

13 Март, 2015 18:46 10 107 17

Накъде отива EUR/USD?

  • отива-
  • eur/usd-
  • валута-
  • пазар

Напоследък по телевизията ме развеселяват едни реклами за валутна търговия. Било много лесно да се търгува – просто кликвате, за да купите когато очаквате цените да се покачат или кликвате да продадете, когато цените ще падат. И печалбите започват да се трупат в сметката ви.

Това коментира Владислав Хаджидинев, главен специалист частно банкиране в ПИБ.

Разбира се, подобни внушения са напълно нереалистични, дори абсурдни. Успешната валутната търговия, както всяка такава с финансови инструменти, въобще не е лесна работа и не може да бъде опростена до кликване с мишката на компютъра. Искат се много качества, сред които и умението да прогнозирате бъдещата посока на пазарите.

В света на валутната търговия най-търгуваният инструмент е валутната двойка EURUSD. (Всъщност това е и най-търгуваният финансов инструмент в света въобще.) Като такъв, посоката на EURUSD ангажира вниманието на голяма част от международните финансови институции, глобални компании от различни сектори на икономиката и не на последно място и на индивидуални инвеститори, които се опитват да печелят пари търгувайки от личния си компютър.
 

Посока югоизток

Поглеждайки към графиката на цената на EURUSD се забелязва, че през последните десет месеца цената му пада. За да бъдем прецизни – от 8 Май 2014г цената (1.4000) на EURUSD се е понижила с около 24 процента (до 1.0650). (Тоест еврото е загубило около 23 процента от стойността си спрямо долара.) Причините са основно две. Едната е, че в САЩ икономиката започна да показва не лош темп на растеж, което в краткосрочен план ще принуди Федералният Резерв (Фед) да повиши лихвените проценти. Това е положително за долара. В Европа картината е противоположната. Икономиката не расте и лихвените проценти се очаква да продължат да падат. Още повече Европейската Централна Банка (ЕЦБ) започна програмата количествено улеснение, която целенасочено ще понижава лихвените проценти в продължение на поне година и половина. Лошо за еврото. Но докато е лесно да погледнем назад в миналото и да анализираме причините за спада на EURUSD, да прогнозираме бъдещата посока е много по-сложна материя. За целта е нужно да се предвидят редица фактори като бъдещите лихвени проценти в американската и европейската икономика, нивото на риск на международните финансовите пазари и не на последно място геополитическия риск.

Кристална топка

Бъдещето на EURUSD в краткосрочен план изглежда ще продължи негативната тенденция започнала през май миналата година. Напълно възможно е още тази година да наблюдаваме паритет между двете валути – тоест стойността на един щатски долар да е равна на стойността на едно евро.Причините и тук са основно две. Програмата количествено улеснение, с която ЕЦБ умишлено смъква лихвените проценти в еврозоната би могла да бъде допълнително увеличена. Засега обявените намерения от страна на ЕЦБ са програмата да е с размер от 1.1 трилиона евро, но съществува не малка вероятност тя да бъде допълнително разгърната над тази сума. Това би изненадало част от пазара и би поставило още напрежение върху еврото. От другата страна на Атлантика е възможно също да има изненади. Съществува възможност растежът на американската икономика да изпревари прогнозите на Фед и това да ги принуди да бъдат по-агресивни в повишаването на лихвените проценти в тяхната икономика. По-агресивни разбирайте, покачване на лихвите по-рано от очакваното и с по-решителни темпове. Разбира се, това би повишило търсенето на долара още повече.
Следващите няколко месеца ще бъдат ключови. Икономическите данни от Америка и Европа ще бъдат индикатор за това какво да очакваме в посоката на EURUSD. Силни данни за американската икономика подсказват по-агресивни действия от страна на Фед, които правят долара по-търсен. Слаби данни от Европа може да предизвикат разширяване на програмата количествено улеснение, което допълнително ще натисне лихвите и еврото. Успех!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    отличен анализ на това което се случва на валутния пазар ... да се молим че печатането на Евра от страна на "Super" Mario ще доведе до съживяване на Европейската икономика, така както стана в САЩ. Но никой не може да предскаже ... Американеца е много по различен он Европееца... дай му $2 той харчи $3 като взема кредит. Дай на Европееца 2Е тои ги слага в буркан и ги закопава в двора. Напълно е възможно количественото улеснение в Еврозоната да се превърне в пари хвърлени на вятъра ... все пак никой, никога не го е правил...

    Коментиран от #3

  • 2 тошибиян

    0 0 Отговор
    как да не са правили коли4ествени улеснения?правят ги ежедневно но скрито покрито и ги назовават с други имена трилионите дето пускат....само дето до народа не стига нищо
  • 3 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Valentin Waltschew":

    Няма никакъв проблем долара да продължава да са дига!
    Тъкмо повече европески коли ще си купват американци!
    За този който е теглил заем в $ или иска да строи атомна централа в $ като БГ тогава е проблем! САЩ ще дигнат и лихвите сега и за външен дълг в $ е прекалено лошо!
    Американеца харчи повече от колкото получава и за това фалираха 2008г., а тъпите Европейци си влагат парите в САЩ и изпраха пешкира!
    Германския държавен резерв се държи в Америка по закон наложен от САЩ като страна победиел във вт. светю война!
    Един от основните стълбове на американската мощ е петродоларовата система.
    След като Никсън изведе САЩ от "златният" стандарт, чрез който долара стана резервна валута в света - Америка спасява тази роля с приемането на системата на петродоларите.
    По-конкретно, САЩ и Саудитска Арабия се споразумяха, че всичкият нефт и газ ще се продава на цена в долари, така че останалата част от света, трябваше да използва долара за повечето сделки!
    Садам Хюсеин реши да ги срине и започна продажба на петрол в ЕВРО и те за това го убиха!
    А истината е, че само Путин може да ги срине и то до основи и те за това са се захванали с Русия!
    Ето ти потвърждението:
    «Ветеранът-инвеститор Джим Синклер твърди, че Русия има много по-страшна финансова атака, която Русия може да използва срещу САЩ. Синклер казва, че ако Русия приема заплащане за нефт и газ
    във всяка валута, различна от долара - дали това е злато, евро, рубла, в рупии, или нещо друго - тогава американската система на петродолари ще се срине»!
    Reuters твърди, че Русия може да е само на месец от подписване на двустранно търговско споразумение с Китай, като Китай ще купува огромни количества руски нефт и газ в рубли или злато, а скоро Иран, Ирак и Индия може да се включат.
    JP Morgan отбеляза края на долара като резервна валута идва и Китай и много други страни призовават за нова резервна валута!
    «Джим Синклер, призовава американските лидери да се спрат икономическата конфронтация с Русия, като се аргументира, че САЩ ще бъде губещ.»
  • 4 Valentin Waltschew

    1 0 Отговор
    повече от златото на света се държи в New York, а не държавни резерви на Германия или която и да е друга държава. Долара е резервна валута понеже е ...никой на никого не я налага .... понеже плащанията на петрола и каквото и да е друго минава през New York и банките там и се налага да се обръща всичко в долари.. Но ако Ирак или Русия или Казакстан иска да си продава петрола в рубли например да заповяда ... проблема е че надали самите Руснаци искат рубли, рублата се срина от 28 за долар до 62... докато си похарчищ рублите си загубил 50% от парите си. Цената на петрола се котира в долари...можеш да си платиш в каквото си искаш...дори злато ако щеш. не съм чул никога за James Sinclare ... сигурно съществува но никога не съм му срещал името като някакъв авторитет по икономически въпроси... истинските аворитети са на Bloomberg и CNBC всеки ден... ако искаш да научиш нещо за световна икономика и финанс. А за това кой кого ще срине икономически, както казват Мексиканците ....vamos a ver ...

    Коментиран от #6

  • 5 ФАКТ

    0 0 Отговор
    ДОЛАРА СЕ ВДИГА ,РУБЛАТА ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЕВРОТО ПОТЪВА ГЛАВОЛОМНО СЪОТВЕТНО И ЛЕВА СТИГНАЛИ СМЕ ДЪНОТО ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ.БЪЛГАРИЯ Е ПАДНАЛА НА КОЛЕНЕ И СЕ МОЛИ,НО НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ НИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ,ВЕЧЕ СМЕ НЕ НУЖНИ,ВСИЧКИ ТРЪБИ МИНАВАТ ПРЕЗ ТУРЦИЯ,ТУРЦИЯ СТРОЙ 12 ЯДРЕНИ РЕАКТОРА ПОЛОВИНАТА СА РУСКИ ,А НИЕ ДУХАМЕ СЛЕД 10г. ЗАТВАРЯМЕ И 5 И 6 БЛОК И УМИРАМЕ А ТЕ НИ ПАЗЯТ И ОТ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ НА НАША ТЕРИТОРИЯ .КВО ПРАВИМ,КОЙ ЩЕ НИ СПАСИ.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 6 Истината боли

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Valentin Waltschew":

    Първо ние с теб няма да решим световните разпри!
    държавния резерв винаги е в злато

    Второ Bloomberg са измамници и манипулатори!

    Трето няма една рецепта-лекарство за "всичко"!

    Аз съм убеден, че Китай и Русия ще разплач Аериканци.

    Вярно е, че парите управляват света, но :
    САЩ има "само" патенти а произежда в Китай!
    Русия има повече природни ресурси от таблица на Мерделеев и 1/8 от сушата на земята !
    Утре да спрат износа на алуминий и магнезий и на колите и самолетите им се дига цената!
    Дай да спрем до тук
    Кучето лае от страх, ако бяха много силни американци да са нападнали отдавна Русия!
  • 7 Valentin Waltschew

    1 1 Отговор
    нееееееее държавния резерве е в долари за това термина "резервна валута" се използва за долара ...60% от световните резерви са в долари, включително и тези на Русия и Китай, 10% в Щвейцарски франка 10% в Евро и другото в злато диаманти и други ценности. Няма как да бъде в злато ...всичкото злато на земята е на стойност 8 трилиона, световната икономика е на стойност 120 трилиона... златото би трябвало да стане 15,000 $ на онца ... няма такива тенденции... що се отнася за Америка подобни спорове имах с моя братовчедка завършила икономика в Варна, по време на социализма разбирасе ... миналата година тя отиде в New York ... на моя простичък въпрос "Е как е ?" ..отговора беше ...повече няма да споря ....

    Коментиран от #9

  • 8 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    НАКЪДЕ отива ли !? НА М...ТА си ......... или по-точно, както е казал Жан Клод Райт :) на п...а си РАЙНА, майна :) в КАНАЛА.....както и ЕВРЕЙСКИЯТ съюз, много скоро ша му гледам на БОБ :)
  • 9 Истината боли

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Valentin Waltschew":

    Прекалено си се влюбил в "американци"!
    Женати американка ли е?
    САЩ е една банкрутирала държава с 19 трлн. $!
    Най-големи инветитори или кредитори на САЩ са:
    •Китай – 1,3 трлн. или 23 %;
    •Япония – 1,1 трлн. или 22 %;
    •ОПЕК – 0,26 трлн. или 5 %;
    •Бразилия – 0,24 трлн. или 4,9 %;
    •Россия – 0,15 трлн. или 3 %.
    САЩ «съществува» за сметка на други държави или просто казано на «чужд гръб»!

    на твоя простичък въпрос "Е как е ?", отговарям:
    «Очи пълни, ръце празни»!
    До 1989 се впечетлявах, след това ми се отвориха очите!

    По-добре Поп на село от колкото Владика в града!
    И срещу един мил. не мож ме докара в New York!
  • 10 универсален

    0 0 Отговор
    Тая авторка от всичко разбира. Браво!

    Коментиран от #13

  • 11 Бай хой

    0 0 Отговор
    сащ са най крадливото племе. Там има наистина най-много злато но то не е тяхно а уж само го съхраняват и срещу него печатат салфетки.С чужда пита поменуват. Вече няколко пъти Германия иска връщането в Берлин но терористите от вашингтон се правят че нищо не са чули. Дори са засечени кюлчета злато пробутвани от западни банки със съдържание на волфрам.

    Някой обръщал ли е внимание на факта че високата стойност на долара в момента се дължи на това че американските фирми си изчисляват активите при стойност на петрола 95 долара. Това е върхът на спекулата. Ще видим това колко ще продължи и може би агресорите от вашингтон виждат изхода от създадената ситуация във един голям военен конфликт.

    Коментиран от #12

  • 12 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Те за това ги въртът на пръста си защото злвтото им е там!
    Иди в Германия с една зелена салфетка от 100 $ и поискай да ги смениш за евро.
    Ще ти отговорят, че тази банкнота "няма покритие"!

    Само салфетки от 1,5,10,20 и 50$ сменят!
    Единстенно надеждата да завържат война с Русия ги крепи и за това не спират провокациите!
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "универсален":

    Ха, ха ..... :) То в България май всички сме такива.... Точно там ни е проблема!

    Коментиран от #15

  • 14 бати

    0 0 Отговор
    АБЕее....Да беше измислил нещо сам бе момче! Защо ми се струва, че това вече съм го чел някъде, но от друг автор, в други международни сайтове където е казано същото, но с други думи (вкл. Блумбърг)... поне цитирай истинските автори - всъщност на този от ПИБ май са му все такива коментарите - пренаписани....... Немам думи..... Иначе ако изключим този индивид, Частното им банкиране съм чувал, че е номер 1, напоследък! Само да спрат да пишат безсмислени коментари, от които нищо не ти става ясно и след като си го прочел не си запомнил нищо..... Направо като старите комунета е този. Ха, ха, ха .... :)
  • 15 явно

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Да - явно в България всеки, който има малко по-богат речник започва да пише статии и да дава интервюта - нищо, че няма какво ново да ни каже! :(

    Коментиран от #16

  • 16 моушъна

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "явно":

    Няма нито нещо ново, нито нещо конкретно....
  • 17 бабината ти

    0 0 Отговор
    Колега....историята е ясна. Кога ще погледнеш към настоящото и най-вече към бъдещето? Стига толкова.