Last news in Fakti

17 Март, 2015 13:58 1 054 5

"Бромак": Временният синдик в КТБ е незаконен

  • ктб-
  • временен синдик-
  • квестори-
  • банка-
  • залог

Дружеството на Цветан Василев "Бромак", което  притежава мажоритарния дял в останалата без лиценз  Корпоративна търговска банка (КТБ), оспорва  подготовката на ново извънредно законодателство, с  което в банката да се вкара временен синдик.

В писмо до председателя на Народното събрание,  президента, премиера и Еврокомисията, адвокатите  на Цветан Василев представят правни аргументи  срещу промяната в закона, която ще позволи  въвеждането на синдик в банката, преди да е  започнала процедурата по несъстоятелност. Лицензът на КТБ бе отнет на 6-и ноември миналата година, но специалният надзор бе поставен на 20-и юни. 

Адвокатите на Цветан Василев смятат, че  законодателната инициатива на управляващите  противоречи на конституцията, европейското  законодателство и правовия ред. Те припомнят, че  във Върховния административен съд има висящо дело  срещу отнемането на лиценза на КТБ и докато то не  приключи, банката не може да влезе в процедура по  несъстоятелност, която предполага назначаване на  синдик.

Адвокатите посочват, че и назначените от БНБ   квестори имат задължението да опазват имуществото  на банката в интерес на кредиторите й.

Освен това държавата оказвала натиск на съда да се  произнесе в нейна полза, защото е най-големият  кредитор. Задава се и въпросът какво ще се случи с  актовете на временния синдик, ако ВАС впоследствие  отмени отнемането на лиценза на банката.

В становището новата законодателна инициатива се  сравнява с промяна в правилата на футболен мач на  полувремето, след което той продължава само на  една врата.

Адвокатите на Цветан Василев посочват, че  вкарването на временния синдик в КТБ противоречи и  на редица директиви на ЕС. Тяхното нарушаване ще  можело да докара наказателни процедури на  България.

Смущаващо било предложението временният синдик да  се назначава по предложение на Фонда за  гарантиране на влоговете в банките. При тази  ситуация не можело да се говори за неговата  независимост, смятат адвокатите на Цветан Василев.

Те са обезпокоени, че промените в  законодателството се нарушава не само  независимостта на съда, но се изземват  компетенциите и независимостта на регулаторния и  надзор орган - БНБ.

Измененията бяха поискани миналата седмица от  премиера Бойко Борисов. Верен на своя стил той  обяви, че имуществото на банката се разграбва с  мълчаливото съгласие на назначените от БНБ  квестори. Всички парламентарни групи подкрепиха  промяната в законодателството и участваха в  подготовката на новите текстове.

Виновните за източването на КТБ лица да отговарят и с личното си имущество пред закона. Това е записано в последната редакция на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Текстовете са в рамките на възможността временните синдици да поискат международно разследване за парите, "откраднати" от банката.

Идеята е, ако се установи вина на определен човек или фирма, но не могат да бъдат намерени конкретно парите, източени от КТБ, виновният да отговаря с личното си имущество. Последните промени в текстовете са редакционни. Временните синдици ще имат право да атакуват сделки на квесторите. С назначаването на временните синдици квесторите на БНБ ще бъдат освободени.

Очаква се те да  бъдат гласувани утре в пленарната зала като част  от измененията в Закона за банковата  несъстоятелност, вече приети на първо четене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вили

    0 0 Отговор
    И таз добра: "държавата оказвала натиск на съда". Извинявайте, ама единственият, който се опитва да оказва натиск е Цветан Василев! С рушвети и свързани лица продължава да влияе и да бави решението на съда, както и своята екстрадиция. Крайно време е и държавата да задейства машината и да защити ограбените вложители, както и гражданито като цяло, които платихме за кражбите на Цветан Василев.
  • 2 Цветелина

    0 0 Отговор
    Така де, след като не е под контрола, на който трябва, значи е незаконен. Удобно?!
  • 3 Бора

    0 0 Отговор
    Държавата трябва да намери начин и да принуди Сърбия да ни върне Цветан Василев. Все пак той е отговорен за най-голямата кражба в съвременната история на България и трябва да понесе своята отговорност за това.
  • 4 Шайлок

    0 0 Отговор
    Нагъл Бандит не само че открадна парите на хората а сега и това нагло твърдение.Но той си е нагъл тип като бившите си приятелчета Пеевски Местанчо, Сергейчо и др. И тези прости србе не трябва да им позволяваме да ни разиграват
  • 5 Малчо

    0 0 Отговор
    То има ли нещо законо?