Last news in Fakti

22 Март, 2015 14:19 2 073 0

Илиян Василев: Шансовете за успех при казуса „КТБ“ са доста скромни

  • ктб-
  • виваком-
  • илиян василев

Около Виваком наблюдаваме битката на олигарсите

Извънредното законодателство по повод на КТБ, което беше гласувано тази седмица в парламента, е закъсняла стъпка. Шансовете за успех са доста скромни предвид на това, че вече пътят за връщане на контрола на държавата върху активите, които са финансирани с кредити от КТБ, е много по-труден, каза финансистът Илиян Василев в интервю за предаването „Неделя 150“.

По отношение на сделката с „Виваком", Василев коментира: Това е едно ехо от битката на олигарсите. Единият от тях гледа да си запази стратегическия актив и тъй като не може да го направи пряко, търси посредници. На този етап посредници за придобиване на такива активи се намират много трудно,  тъй като сделката е с изключително висок политически риск и затова на сцената се явяват посредници с някаква свързаност с руски капитали.

Това, което се случва е, че след като и последният от енергийните проекти прекъсна, като че ли придобиването на подобни активи и възможността чрез контрола върху тях да се  финансират и политически проекти, свързани с укрепване на едно или друго влияние.

Другият проблем е, че държавата няма особена имунна защита срещу подобни атаки отвън. Отдавна се говори за това, че стратегическите активи, които имаме, не са защитени. Нямаме задължителното разкриване на крайния собственик, нямаме задължителното вето, което държавата трябва да упражнява, смята Илиян Василев.

По повод на избор за управител на БНБ, Василев заяви: Не виждам логика в това да се вайкаме, че няма да се намери достоен човек за този пост. Аз познавам много такива достойни хора и единствената причина да не излизат на преден план е тази мрежа на зависимости, която не позволява на хората с качества да излизат напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА