Last news in Fakti

28 Април, 2015 16:11 1 559 3

Стоян Мавродиев: За КТБ като банка отговаряше БНБ

  • стоян мавродиев-
  • ктб-
  • кфн

Новият кодекс най-общо предвижда по-добро корпоративно управление

Комисията за финансов надзор (КФН) не е имала проблеми с КТБ като инвестиционен посредник или като дружество, търгувало на Българска фондова борса.

Това обяви председателят на КФН Стоян Мавродиев. Той говори пред медиите преди да влезе на среща с депутатите от Патриотичния фронт.

Стоян Мавродиев припомни, че проблемите с КТБ произтичат от начина на раздаване на кредити, обезпечения, свързани компании и други.

Председателят на КФН отбеляза, че инвестиционният посредник и управляващото дружество на КТБ са били много стриктно регулирани.

"Когато са констатирани проблеми, са вземани надзорни мерки със съответните глоби и административно наказателни актове. Ние сме глобявали и КТБ и инвестиционния посредник. Примерно – пазарни манипулации. Имаше един казус, когато бяха глобени със значителен размер глоба. Но това са административно наказателни нарушения, които касаят търговията с финансови инструменти. Те по никакъв начин нямат връзка с основния проблем – банковата дейност", припомни Стоян Мавродиев.

Шефът на КФН обяви още, че комисията е подготвила голям законопроект за чисто нов кодекс за застраховане. Този кодекс всеки момент щял да бъде внесен в парламента.

Новият кодекс най-общо предвижда по-добро корпоративно управление, по-големи изисквания към управителните съвети и акционерите, изисквания за платежоспособност по отношение на резервите, на собствените капитали, обясни Мавродиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стига локуми

    0 0 Отговор
    Стоянчо обясни на ти ора, къде изчезнаха парите на Оманския фонд и защо оманският фонд съди Бълхария за 700 млн. евро?
    Кой взе парите на оманците? И кой ще им връща парите, ако въобще им ги върнем.
    Въпросът е не кой стои зад КТБ, а кой стои зад БНБ???????
    КОЙ ВЗЕ ПАРИТЕ БАТЕ?
  • 2 Даниел Димитров

    0 0 Отговор
    Ейй не се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите??
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.