19 Май, 2015 15:33 892 2

ВАС потвърди решение на КЗК за санкция на Топлофикация София

  • топлофикация софия-
  • кзк-
  • вас-
  • потвърди

Върховният административен съд потвърди санкция в размер от 125 220 лв. (сто двадесет и пет хиляди двеста и двадесет лева) на „Топлофикация София“ ЕАД, представляваща част от наложената от Комисията за защита на конкуренцията имуществена санкция в размер на 338 094 лв. за извършено нарушение на

Закона за защита на конкуренцията. Нарушението се изразява в злоупотреба с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сграда етажна собственост (СЕС), което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством възпрепятстването навлизането на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия на потребители в СЕС на нов конкурент.

Проучването на Комисията през 2012 г. установи, че „Топлофикация София“ ЕАД е злоупотребило с господстващото си положение, като е забавило навлизането на своя нов конкурент на пазара на предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинна енергия. В продължение на 3 месеца (14.12.2011 г. - 14.03.2012 г.) топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с „ПМУ Инженеринг” ООД за извършване на услугата, като междувременно е предприело действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа със съответния модел уреди. В писма до потребителите, в които предлага услугите си,  „Топлофикация София” ЕАД не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си „МинолМестехник“, които единствено „ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови – „Сименс“ или „Сенсус“, в случай на избора му за топлинен счетоводител.

В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършено нарушение на чл. 21 от ЗЗК. Според Съда „Топлофикация София“ ЕАД е извършило нарушение на конкурентната среда, като от една страна, умишлено е възпрепятствал „ПМУ Инженеринг“ ООД да навлезе на съответния пазар и да упражнява стопанската си дейност, като регистрирано за целта лице, а от друга – е засегнало интересите на потребителите на предлаганите от дружеството устройства за отчитане на потреблението, представляващо нарушение по чл.21,ал.5 ЗЗК.

В съответствие с чл. 104 от ЗЗК всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 haho

    0 0 Отговор
    Няма страшно, глобата ще я платим пак ние. Сметките на топлофикация са пълна измислица! Просто ще ги вдигнат с 4-5% незабелязано и готово. Ток, вода, телекомуникационни услуги - пише колко си ползвал като единици и колко плащаш. С топлофикация няма такова нещо. Всичко е една измама за да източват пари от там и да си пълнят партийните и личните касички. Как може да плащаш нещо на базата на миналата година? Нали ги гледат тия топломери - да се плаща реалното потребление! ДА МРАТ ПО-СКОРО всички крадци и гнусни политици, друга оправия няма!
  • 2 оги

    0 0 Отговор
    Да и затова на тези от топлофикация втора сметка от по 200лв им плащам... избиват си парите! За април - дето беше топло 200лв плащам!!! обирджии!!!