19 Май, 2015 19:07 982 2

Фонд на фондовете ще управлява европарите

  • фонд на фондовете-
  • горанов-
  • европари

Министър Горанов разясни концепцията днес

Фонд на фондовете ще управлява европарите - 1
Снимка: БТА

„След задълбочена вътрешна дискусия и заедно с Управляващите органи на оперативните програми избрахме концепцията за създаването на Фонд на фондовете за общо управление на финансовите инструменти в новия програмен период“. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусията между правителството и бизнеса „Деветте пътя към еврофондовете“.

Сред предимствата на идеята министър Горанов отбеляза постигането на „икономия от мащаба, поради това, че финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, ще могат да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет“. Освен това по отношение на хоризонталните процедури, свързани с прилагането на финансовите инструменти, като например разработването на инвестиционна стратегия, юридическите процедури, одита, докладването и всичко, свързано с механизма за финансово управление и контрол на европейските средства, ще бъде общо за Фонда на фондовете.

Владислав Горанов разясни обсъжданите в момента поредицата от стъпки, свързани с изграждането на структурата на ФнФ. Първата стъпка е учредяването на мениджър на ФнФ. Финансовият министър каза, че „вероятно ще го изберем като структура на ЕАД с държавно участие в капитала, а по отношение на самия ФнФ – той ще обедини в себе си управлението на разделени, но структурирани заедно под общо управление, елементи на отделните оперативни програми“. Втората стъпка е изработването на правилата на организацията и управлението на мениджъра на Фонда – това ще бъде в съответствие с изискванията на Регламент 1303/2013 г. и по-специално на чл. 7 от Делегирания регламент № 480/2014. След това ще се изготвят и подпишат финансови споразумения между отделните управляващи органи, съответно управляващите органи и мениджъра на ФнФ, в които наред с другите задължителни елементи ще се определят и правила за инвестиционно и съкровищно управление на Фонда, както и на отделните фондове в структурата му. Правилата трябва да отразяват изискванията на Регламент 1303/2013 г. и на Регламента за изпълнение № 821/2014 за счетоводно отчитане и одит – уточни Горанов пред представителите на бизнеса. Следваща стъпка е определянето на финансови посредници, които да изпълняват функциите по управлението (съкровищно или инвестиционно) на отделните фондове в структурата. Необходимо е да се спазят изискванията на националната и европейската нормативна уредба и да се проведат обективни, прозрачни, недискриминационни и предотвратяващи конфликта на интереси и прането на пари процедури. Критериите за подбор трябва да отразяват изискванията на чл. 7, ал. 1 и ал. 2 от Делегирания Регламент № 480/2014. Последният етап е подготвянето и подписването на финансови споразумения между мениджъра на ФнФ и финансовите посредници, извършващи функции по управлението на всеки фонд в структурата на Фонда.

„Що се отнася до функциите по съкровищно управление, не сме решили окончателно, но  предвид разпоредбите на чл. 4, т. 3 от ЗОП, във връзка с чл. 39, ал. 1 от Закона за БНБ, можем да изберем БНБ за съкровищен орган, без да е необходимо провеждането на процедура по ЗОП“ – заяви министър Владислав Горанов. Той коментира, че това е и практиката по отношение на управлението на фондовете, те имат сметки в БНБ. 

Финансовият министър припомни, че „общо около 777 млн. евро по отделните оперативни програми са заделени за финансови инструменти и че в новия програмен период основна задача ще бъде да създадем капацитет в нашата страна за управлението на финансовите инструменти“. Според Горанов концепцията на ЕК е в бъдеще европейските фондове да се предоставят все повече чрез финансови инструменти, а създаването на Фонда на фондовете в този смисъл е стъпка в правилната посока.

След като представи концепцията за Фонда на фондовете министър Горанов съобщи, че са изпратени покани с писма до ЕИБ, Световната банка и ЕБВР за оказване на техническа помощ при създаването на ФнФ, както и за участие в управителен комитет. Страната ни е получила потвърждение от тези финансови институции, че са готови да работят заедно с правителството за изграждането на Фонда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъша

    0 0 Отговор
    Баце , недейте ми събира много пари на едно място че почвам да се изнервям !
  • 2 дааам

    0 0 Отговор
    дааа и аз като хъша се изнервям от събирането на пари на едно място . . . пак господарщина, но то винаги така става когато демокрацията не сработи . . .