Last news in Fakti

18 Юни, 2015 12:55 1 977 3

СИРИЗА бута Гърция към капиталов борд

  • гърция-
  • еврозона-
  • евро-
  • криза

Гърция е изправена пред троен избор на дневната среща на финансовите министри на Еврозоната.

Първата възможност е да приеме условията и да проведе болезнените реформи. Другата възможност е управляващата партия СИРИЗА да свика предсрочни парламентарни избори. Това ще принуди международните кредитори да прибегнат до третата възможност – капиталов борд.

Пазарите обаче са скептични относно възможността Гърция да приеме условията на ЕС и МВФ. При отварянето си борсата в Атина удари тригодишното дъно. Минорното настроение наблюдаваше и в Лондон, Париж и Франкфурт.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум предпазливо отбеляза, че шансовете за споразумение са много малки днес и от гърците зависи да представят нови алтернативни предложения за изход от ситуацията.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отбеляза, че сделката трябва да бъде договорена на по-високо междудържавно ниво, а не на днешната среща.

Френският финансов министър Мишел Сапен призна, че би било пълна катастрофа за Гърция, ако Атина напусне еврозоната. Той обаче подчерта, че Париж ще направи всички необходимо, за да бъде постигнато споразумение, което да предотврати този негативен сценарий.

В реч пред Бундестага Ангела Меркел също така посочи, че усилията на Германия са фокусирани върху оставането на Гърция в еврозоната. Тя добави, че Атина трябва да предприеме решителни реформи.

Кризисен план вече се обсъжда, призна ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис. По този начин той засили спекулациите, че за Атина се готви капиталов борд, който да наложи стриктен контрол над финансите и икономиката на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ewiak Ryszard

    0 0 Отговор
    Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а)

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ewiak Ryszard":

    Браво!Отличен 6!...по четене на евангелието така,както дявола само си мечтае да може:)))
  • 3 Глуп ндери измислени

    0 0 Отговор
    Е.ах този библейски пророк Даниил, да го е., той преди хиляди години пише за Русия, без значение, че две хиляди години назад никой не е и чувал за земите на варягите, Киев, Москва. Не се излагайте, нещо сте прочели, други хора са го измислили и накрая го представяте във факти.бг.

    С други думи, макар онзи с коня да се изрази много по-добре - кой знае какви треви е пушил пророк Даниил, че камара некадърници непрестанно виждат измислени пророчества. Стане нещо, съотнесат го към някакво бълнуване!

    И край на света се предрича от хилядолетия, пък никакви *северни царе* не го държат с *червен телефон* и ядрени ракети.

    Дайте такава новина, че да тегля една пиш.а на жената за последно!