Last news in Fakti

19 Юни, 2015 11:32 1 232 0

ЕЦБ свиква спешна среща за банките в Гърция

  • гърция-
  • криза-
  • ецб-
  • евро

Премиерът Алексис Ципрас бил склонен да клекне пред кредиторите

ЕЦБ свиква спешна среща за банките в Гърция - 1
Снимка: АП

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) провежда спешна среща, съобщава в. „Гардиън“.

Топ банкерите трябва да решат дали да удовлетворят искането на Централната банка на Гърция за спешна финансова инжекция, за да посрещнат увеличеното теглене на депозити от гърците.

От пресслужбата на ЕЦБ дипломатично отклоняват въпросите за коментар.

Централната банка на Гърция е поискала нови €3,5 млрд. от ЕЦБ, за да посрещне усиленото теглене на влогове. Само за четвъртък са изтеглени €1,2 млрд., а други €2 млрд. от понеделник до сряда.

Само преди дни ЕЦБ увеличи тавана за ликвидна подкрепа за Гърция с нови €1,1 млрд. Финансисти вече открито коментират, че без подкрепа от ЕЦБ банките в Гърция може и да не отворят следващия понеделник, пише в. "Лез Еко".

Междувременно президентът на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск свика за понеделник спешна среща, на която трябва да се вземе решение за дълговата криза на Гърция.

Самият гръцки премиер Алексис Ципрас, който е в Русия, за да участва в провеждащия се в Санкт Петербург икономически форум, заяви, че насрочената за понеделник среща е добър сигнал за постигане на сделка.

Британският финансов министър Джордж Осбърн заяви, че Лондон взема всички необходими мерки при негативен развой на събитията.

Ние се надяваме на най-доброто в преговорите за Гърция, но сега трябва да се приготвим за най-лошото, отбеляза Джордж Осбърн. Той заедно с колегите си от Еврозоната разговарят днес в Люксембург за намиране на решение на кризата в Атина.

Вече се чуха гласове за налагане над Гърция на капиталов борд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА