Last news in Fakti

19 Юни, 2015 13:43 952 2

Ако коалицията не може да се справи с бизнеса да си подаде оставката

  • румен гечев-
  • коалиция-
  • справи-
  • бизнеса-
  • подаде-
  • оставката

Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори, заяви Румен Гечев

„Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП „Лява България“ проф. Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна. По думите му ако коалицията не може да се справи с бизнеса да си подаде оставката.

Според него този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава оценките, дадени от левицата.

„Доказва се, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо, освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори”, допълни той.

Гечев припомни, че вчера в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка), е публикувал тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции.

„В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не тези убийствени оценки. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство. Партньорство, водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство”, коментира народният представител.

Според депутата от левицата посланията на Световната банка в България са повече от категорични.

„С препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас”, допълни той.

По неговите думи, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнесът да стои далече от правителството, те по същество поставят „Слаба оценка” на така наречените реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите.

„Сегашното правителство не само че не помага на бизнеса и не спомага за  ускоряване на мижавия икономически растеж от 0.9% спрямо 2014г, но по същество пречи за неговото развитие”, категоричен е Гечев.

Народният представител подчерта, че е особено тревожна оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас.

„Оценката, че единствено конкурентни са фирмите, опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса КОЙ във въпроса КОИ фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит”, каза още той.

Според него скандално е, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с такива „пристанали” на властта фирми, защото рискуват техния бизнес да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос.

Проф. Гечев обясни, че анализатори от Световната банка са посочили пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението ще се увеличи с 500%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тия комунисти след като са толкова умни ,напористи и чувствителни към эападните эабележки,що ли бяха эамервани в белите си автобуси с камъни от народа и се эадържаха само година и нещо от мандата си?!!И що ли 3апада им врътна кранчето на всякакви субсидии...Дали пък наистина не са ЧЕРВЕНИ Б....ЦИ?:)
  • 2 uuuuuu

    0 0 Отговор
    Ще му се на Гечев!!! Като си спомним колко "помогнаха" на бизнеса по време на тяхното управление, чак да му се начуди човек откъде е тази наглост и самочувствие. По-добре да си мълчи, че като каже нещо става и смешен и жалък. Тези хора нямат право на мнение вече.......