16 Юни, 2022 12:06 1 444 20

Лорер кани US компании да инвестират в България

  • лорер-
  • коалиция-
  • мерки

Сред обсъдените теми бяха развитие на сегмента на автономни автомобили

Лорер кани US компании да инвестират в България - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обсъди задълбочаване на отношенията в сферата на търговията и инвестициите по време на среща с американски компании във Вашингтон, съобщиха от Министерство на иновациите и растежа. Той представи възможностите за инвестиции във високотехнологични производства и научно-изследователска и развойна дейност в България и подчерта повишения интерес на американските компании към страната ни.

Министър Лорер участва в кръгла маса с представители на американския бизнес във Вашингтон, организирана от Американската търговска камара. На срещата присъстваха и представители на Департамента по търговия на Съединените американски щати, както и представители на компании от сферата на машиностроенето, биотехнологични и фармацевтични производители, автономизацията на транспортни средства, киберсигурност, изкуствен интелект и др.

Сред обсъдените теми бяха развитие на сегмента на автономни автомобили и свързаните с тях развойна и приложна дейност, както и възможностите за сътрудничество с научно-технически институти у нас, в т.ч. и с центъра за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) в София. В сферата на автомобилостроенето беше обсъдена технология за съхранение на водород и водородно-електрически станции за зареждане на автомобили.

По отношение на научните изследвания в сферата на молекулярната биология министър Лорер представи възможностите, с които България разполага в тази област. На срещата беше обсъден и потенциалът за аерокосмически изследвания, както и възможността България да се превърне в трансферна локация за региона на Централна и Източна Европа за пратки от Азия за Европа.

Всички участниците в дискусията изразиха желание да се доразвият конкретни проекти и инициативи. В краткосрочен период ще се организира научна делегация в България на Центъра за технологичен трансфер и комерсиализация на патенти на Virginia Commonwealth University, както и търговски мисии в България на щатско ниво в партньорство с Организацията за международно сътрудничество на отделните щати (SIDO) и с Департамента по търговия на САЩ.

По време на официалната си визита министър Лорер обсъди в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент на САЩ предстоящото подписване на Меморандум в подкрепа на икономическото сътрудничество между България и САЩ.

По думите му Меморандумът ще подпомогне икономическото сътрудничество между двете страни, в стремежа им допълнително да подсилят съществуващите между тях връзки чрез увеличаване на търговското участие и вноса на стоки, услуги и инвестиции в България от американския частен сектор.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихихи..

    26 2 Отговор
    Вече инвестираха..
  • 3 Българин

    28 1 Отговор
    Едно време БКП кани съветите да строят в България, като стандартите ни се доближат.Някои казвахя, че това щяло да доведе да станем 16-та република на СССР!!!!!
    Та да питам: Сега за кой американски щат се гласим, или си оставаме щатска колония?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НЕучуден

    27 4 Отговор
    Тоа м. ишок какво върши, та и ги канел. Смях. Хамериканец не инвестира, а взима.
  • 6 Гражданин

    24 1 Отговор
    Отивате си, така че не кани никой. Чао.
  • 7 А защо

    27 1 Отговор
    А защо кани точно американски компании?! Добър Инвеститор не е задължително американски...
  • 8 Кой

    14 1 Отговор
    ще инвестира в най - корумпираната държава на ЕС ?
  • 9 дядото

    15 0 Отговор
    а ти убеден ли си,че са американски,а не еврейски компании.нагъл тип
  • 10 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Само да не ни продадат тези...защото сътрудничество с САЩ понякога е робство...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колониалист да инвестира хаха

    10 0 Отговор
    Ще ги дома имат тука, ще ни избият я с биологично, я с климатично, я с хаарп оръжие и ще си вземат всичко без пари краварите, и ония от острова на ол---игоф----ре--ни---те - уиндзорските маймуни
  • 13 безпартиен

    8 3 Отговор
    В момента в България има около 2.3 млн.пенсионери,около 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,около 650 хил.малнолетни и около 1 млн.ц.гани без образование,професионална подготовка и трудови навици!Всеки уважаващ себе си инвеститор ще вложи пари там,където има достатъчно образована,квалифицирана и с трудови навици работна ръка!А тук какво остана да плаща за издръжката на посочените по-горе?На световните пазари сме известни единствено с износа на зърнени храни и ниското заплащане на работната ръка!А работна ръка отговаряща на изискванията има единствено в столицата и 4-5 по-големи града!Кой ще им работи?Така,че забравете за някакви огромни инвестиции!Тази територия вече е "обран бостан" и нищо хубаво не я чака!Така 45 години градихме "развития социализъм" за една шепа хора взели власт с оръжие!Сега вече 33 години правим "демокрацията" за децата и внуците им!
  • 14 КРИС

    8 1 Отговор
    СЕГА СЛЕД "УСПЕШНИТЕ"ЕЛЕКТОМОБИЛИ,МОЖЕ ДА ИНВЕСТИРАТЕ В ЗАВОД ЗА ТРОТИНЕТКИ НА СЛЪНЧЕВИ БАТЕРИИ ,уважаеми ЛОРЕР И ВИ ПОЖЕЛВАМ ДА ХОДИТЕ НА РАБОТА С ТЯХ,ДА ПАЗИТЕ ПРИРОДАТА.
  • 15 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    стоиш три месеца без пари защото плащат стоката след като пристигне при тях
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русофил

    5 0 Отговор
    Искаме руски инвестиции, а не американски!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СЗО

    5 0 Отговор
    Елате пиленца при батко! Вие инвестирайте, ние ще ви дадем преференциални цени, а разликата ще си я вземем от данъците...