Last news in Fakti

6 Юли, 2015 12:20 1 461 2

Нестабилност на международните пазари след гръцкия вот

  • гърция-
  • международните пазари-
  • нестабилност-
  • гръцкия вот-
  • валутен индекс-
  • крриза

Европейските и азиатските борси, наред с еврото, се понижиха, след референдума в Гърция

Нестабилност на международните пазари след гръцкия вот - 1
Снимка Би Би Си

Европейските и азиатските фондови пазари както и еврото паднаха, след като Гърция гласува с "не" на референдума в неделя, съобщава Би Би Си.

Еврото поевтиня с 0.4% спрямо долара и с 0.5% спрямо паунда, след гласуването, което мнозина смятаха, че може да доведе до излизането на Гърция от еврозоната.

Европейските фондови пазари отвориха днешната сесия със сериозни загуби, тъй като инвеститорите намаляват вложенията си в по-рискови активи.

Японският индекс Nikkei се падна с повече от 2%, докато при отварянето на борсите във Франция и Германия- парижкият индекс CAC-40 и франкфуртският DAX отчетоха понижения от съответно 2.1% и 1.9%, което е по-приглушена реакция от предварителната прогноза.

Лондонският  FTSE 100 се плъзна надолу с 1%.

„Рискът от  GrЕxit сериозно се повиши“, коментира Филипе Джиджселс от BNP Paribas Fortis Global Markets, отбелязвайки, че все повече рискови активи ще се понижават, а „парите  ще се насочат към сигурни убежища“.

"В края на деня, преговорите ще продължат, но резултатът отново ще е несигурност."

В неделя Централната банка на Гърция заяви, че планира да направи официално искане до Европейската централна банка за нова подкрепа.

Европейските лидери свикват извънредна среща утре, на която ще се дискутират следващите ходове след изненадващо силния негативен вот на референдума в Гърция.

Без повече спешно финансиране от ЕЦБ има опасения, че банките в Гърция може да изчерпят наличните си пари в рамките на дни. Това може да принуди правителството да използва друга валута, за да плаща пенсии и заплати.

Но някои европейски представители вече предупредиха, че кредиторите биха могли да изтълкуват гласуваното "не" като сигнал, че гърците отхвърлят по-нататъшни преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Международните пазари трябва да се радват и да празнуват че балона или пирамидата гърция се спука и вече е история и да не и дават и 1-евро без веднага да си погасява главниците и лихвите по-заемите само от туризма имат милиарди евро печелби и на 6-месеца могат спокойно да връщат по-1-2-милиарда евро.
  • 2 use your brain

    0 0 Отговор
    така де,умишлено занижаване на идексите-това беше целта на този гръцки цирк,колко ли пари ше гушнат евреите в америка