Last news in Fakti

24 Август, 2015 17:46 1 688 0

Dow Jones се срина с 1000 пункта

  • борса-
  • акции-
  • срив-
  • dow jones
Dow Jones се срина с 1000 пункта - 1
Снимка: АР/БТА

След като днешният понеделник беше окачествен като „черния понеделник” за азиатските финансови пазари, вълната от срив продължава, като достигна САЩ. Там ключовият финансов индекс Dow Jones се срина с 1000 пункта, или със 6% при откриването на щатската борса днес. Другият основен индекс – Nasdaq загуби 8% от стойността си, което е с 400 пункта надолу. Всичко това е в резултат на рязкото обезценяване на акциите на технологичните гиганти.

Акциите на Netflix  се обезцениха с 10%, Twitter загуби 7%, Tesla – 7%, Amazon – 6%, Microsoft – 6%, Google – 5%, Facebook – 5%. Акции Apple се търгуват вече под 100 USD, като преминаха най-ниската си стойност от октомври 2014 г.

Спадът беше частично прогнозиран от анализатори, като не е изключен по-голям обем продажби към края на днешната търговска сесия. Суровините също губят значително от стойността си и най-вече петролът. Цената на барел от марката Brent се търгуват под 44 USD, а на WTI – под 39 USD. Свидетели сме на масова ликвиност на позиции, особено на такива, които са придобити със заемен капитал.

Подобни сътресения на финансовите пазари не могат да бъдат обуздани с едно действие. Процесът на стабилизиране изисква време. За съжаление, в момента дори не се наблюдават признаци за укротяване на спада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА