Last news in Fakti

12 Септември, 2015 14:54 860 0

Трайна е тенденцията за увеличаване на износа

  • даниела визиева-
  • тенденцията-
  • увеличаване-
  • износа-
  • ддс

Размерът на ДДС за книги и вестници ще бъде запазен но се обсъждат предложения за промени на ставката за някои продукти във фармацията и хранително-вкусовата промишленост

“Трайна е тенденцията за увеличаване на износа на България от началото на годината, както към ЕС, така и към трети страни”. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева  на среща с представители на бизнеса в Русе.

На срещата бяха обсъдени теми, свързани с интереса от двустранното сътрудничество между България и Молдова. Зам.-министър Везиева представи възможностите за взаимна търговия и инвестиции след седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество, която  се проведе на 10 и 11 септември в Кишинев под съпредседателството на  зам.- министъра на икономиката. Тя акцентира върху възможностите за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост, фармацията, туризма и IT индустрията и възможностите, които предоставят свободните икономически зони и индустриални паркове в Молдова. В Русе ще бъде организиран в най-скоро време и българо-молдовски бизнес форум.

Размерът на ДДС за книги и вестници ще бъде запазен, но се обсъждат предложения за промени на ставката за някои продукти във фармацията и хранително-вкусовата промишленост,  каза зам.-министърът на икономиката.

Нашето становище е, че ДДС-то трябва да се запази по този начин, има обаче предложения да бъде променено за различни продукти. Но към момента това не е изчистено като резултат. Различни са – има и във фармацията, има и в хранително-вкусовата.

На срещата пред бизнеса в Русе бе представен и новият регионален координатор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия /ИАМСП/ за града Стоян Янев. Зам.-изпълнителният директор на  /ИАМСП/ Никола Стоянов обясни, че създаването на собствена регионална мрежа в страната и центрове за реално подпомагане и развитие на бизнеса по места ще спомогнат да достигне повече информация за възможни инвестиции към бизнеса.

По време на дискусията главният директор на дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност, управляващ орган на ОП "Иновации и конкурентоспособност" Ивелина Пенева, представи възможностите за кандидатстване по обявената схема за подобряване на производствения капацитет, както и по предстоящите схеми за кандидатстване по новата  програма, обвързана с иновации и енергийна ефективност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА