20 Септември, 2011 14:42 2 330 0

„Алма тур” в несъстоятелност

  • алма тур
„Алма тур” в несъстоятелност - 1
Руски туристи. Снимка: БГНЕС

Всички дружества от групата на „Алма тур” са в процедура по несъстоятелност от днес, съобщиха осведомени източници за Информационна агенция „София прес”. Днес сутринта дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит.

На интернет-страницата на туроператора се появавя съобщение, че от утре , 21 септември, „Алма Тур-БГ” АД, „поради временни финансови затруднения, временно преустановява да приема нови резервации. За вече направените и платени такива, които компанията няма да може да изпълни, следва да се подадат заявления за възстановяване на сумите, като срока в който ще се случи това, фирмата ще обяви по- късно“.

За Факти.бг от Софияски градски съд заявиха, че към 14,46 часа все още няма внесени документи за несъстоятелност на дружеството.

Съгласно закона, основният дял от активите ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството. В случая това е банка ЦКБ, в която „Алма тур” АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 млн. лв. Сред кредиторите на дружеството са и други копании, собственост на групировката – ЗД „Армеец”, „България  ер”. В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.

Сред активите на „Алма тур” са хотели по Черноморието, луксозния хотел „Тамплиер” в Банско, както и собственост в няколко държави, където „Алма тур”  има собствени представителства.

Атаката срещу голямата туристическа компания започна в края на туристическия сезон с отказа от „България ЕР” да превози по няколко дестинации, предимно към Русия, туристи, докарани у нас  чрез  „Алма тур”  и нейни партньори в чужбина.  Още в началото бе ясно, че това е  форма на атака чрез търговски спор и желание на голяма компания за придобие мрежата на по-малка като я дискредитира напълно. Държавата в случая само маркираше намеса, въпреки че съвсем естествено бе по силите й да потуши скандала още в зародиш и да си търси плащанията после в преки преговори. И да предотврати международния скандал, който смрази туристическия имидж  на България.

 

Реакция:

„Алма тур“ спира временно пътуванията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА