Last news in Fakti

17 Септември, 2015 07:15 1 818 2

Сива икономика: 10 % на Острова срещу 32% в България

  • евро-
  • долар-
  • сива икономика

В Европейския съюз около 20% се въртят извън официалния бизнес

Най-малко половината от всички банкноти във Великобритания, които се намират в обръщение , са се използвали при търговията с наркотици, проституция и тъмни сделки, съобщава в. „Гардиън“. Изданието се позовава на отчет на Банката на Англия.

Делът на сивата икономика се оценява на 10% от БВП на Острова. Все пак трябва да се има в предвид, че не става дума непременно за престъпници. Проучване на Банката на Англия показа, че най-малко 3 млрд. паунда са в частни спестявания.

В същото време сивата икономика в България за миналата 2014 г. е била в размер на 32%. По този показател си оспорваме едно от първите места в ЕС.  Това става ясно от индексът „Икономика на светло“, изготвян всяка година от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център „Икономика на светло“.

Банковата криза и смяната на три правителства в рамките на 2014 година не са единствените причини за влошаването на индекса. Сред другите негативни фактори са повишаването на минималната работна заплата, вдигането на минималния осигурителен доход и спирането на европейските фондове.

Най-проблемните области според анализа на Националния център „Икономика на светло“ са контролът върху горивата и тютюневите изделия, неиздаването на касови бележки, измамите с ДДС, нереалните трудови договори.

По оценки на бизнеса, бюджетът губи годишно около 10 млрд. лева от сивата икономика.

Средният дял на сивата икономика в Европа е 19% и продължава да намалява благодарение на предприетите мерки за подобряване на икономическата среда и борбата с укриването на средства. Според финансисти най-голям е делът на сивия сектор в отрасли като търговия, хранене и строителство, където не се издават всички необходими документи и не се регистрират всички продажби и обороти. В тези сектори делът на сивата икономика е много по-голям от 32%.

Последните шест години на криза показаха, че не е достатъчно само да се следва единна парична политика, за да има просперитет. Налага се да бъдат спазвани и фискални и макроикономически правила, които гарантират, че монетарната експанзия в положителната фаза на икономическия цикъл, няма да корумпира публичните финанси на държавите със слаб правителствен апарат. Това припомни за Факти.бг финансовият и политически коментатор Стефан Андонов.

С по-прости думи, рискът е бедните държави членки на еврозоната да използват ниските лихви и лесния достъп на кредити за да финансират неустойчиво забогатяване на населението си. Опасното е, че когато достъпът до кредити прекъсне, в условията на криза, тези държави повече не могат да теглят заеми и пясъчните основи на техния просперитет се сриват. Изплащането на заемите става с цената на намалени заплати, пенсии, по-малко обществени поръчки, рецесия и спирала на обедняването, отбелязва Стефан Андонов.

Хората могат да съхранява парите си в сейф или под матрака, или дори ги заровят в градината, а не ги носят на вашата банкова система, е манталитета на част от населението, което не вярва на банковата система.

Един от начините за борба със сивата икономика е пълен преход към безкасово плащане и оттеглянето на банкноти през следващите години,  препоръчват в анализ от Visa.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорд Дерек

    0 0 Отговор
    Сивата икономика е пропорционално свързана с работата на правителството!Колкото повече едно правителство мисли за дребния бизнес и го улеснява толкова повече предприемачи предпочитат да работят легално и спокойно!Никой няма интерес да работи без осигуровки и в постоянен стрес. Трябва да има уважение към дребния бизнес защото той е гръбнака на икономиката!Това са хора които са тръгнали по трудния път и са вложили всичките си спестявания и са заложили всичката си собственост за да създадат възможност за реализация на онези които отиват сутрин на работа с ръце в джобовете с единсствената грижа кога , ще дойде деня на заплатата.
  • 2 haho

    0 0 Отговор
    Само дето всички наши политици от 1990 година насам говорят,че подкрепят малкия и среден бизнес и в същото време правят всичко възможно , за да го съсипят!!!! После се вайкат,че няма икономика,няма растеж - ами няма и да има ,където господстват монополи няма развитие!!! Но пък монополите си плащат!!! Я се опитай да "изцедиш" 200 малки фирми /например в пътното строителство/..... А когато е един - той си плаща, нали?