Last news in Fakti

24 Септември, 2015 20:32 3 632 0

Светлозар Костов е освободен като шеф на спецпрокуратурата

  • светлозар костов-
  • освободен-
  • шеф-
  • спецпрокуратура

Висшият съдебен съвет го наказа заради нарушение на Етичния кодекс

Светлозар Костов беше освободен от поста административен ръководител на Специализираната прокуратура. С 13 гласа "за", четири "против" и трима "въздържали се" Висшият съдебен съвет го наказа заради нарушение на Етичния кодекс, съобщи "Правен свят".

Костов дойде на днешното заседание на ВСС, за да изложи своите аргументи. Дисциплинарният състав е предложил наказание "забележка", но мнозинството в съвета наложи по-тежкото наказание.

Предложението за образуване на дисциплинарното производство е на главния прокурор Сотир Цацаров и е първото от общо четирите, което приключва ВСС.

През пролетта на миналата година бе внесено първото предложение за налагане на наказание. То е на 11 от членовете на ВСС, които изтъкнаха, че Костов е извършил три нарушения – на случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт с няколко негови медийни изяви.

Вносителите бяха Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Васил Петров, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Румен Боев, Каролина Неделчева, Даниела Костова. В дисциплинарния състав бяха Ясен Тодоров, Елка Атанасова и Милка Итова.

Скандалът около Светлозар Костов избухна през 2013 г., след като не бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тогава всички присъстващи членове на съвета подкрепиха неговия конкурент – Даниела Попова.

След този провал, в свои медийни изяви, той се изкара жертва на смяната на политическата конюнктура, каза, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.

След изявите на Костов, подчинените му изпратиха писмо до ВСС, в което изразяват несъгласие с развитите от него тези. Писмо с подобно съдържание било пратено и от обвинители от АСпП.

Когато научил за писмата, Светлозар Костов започнал "вътрешно разследване", за да установи авторите. Заканите му, че ще има ровене в компютрите и други подобни мерки, както и спешно свикана среща с колектива, на която настоявал да научи авторите, провокираха още едно писмо до съвета. В него прокурорите твърдяха, че са подложени на недопустим психологически натиск и опит за "лов на вещици", твърдят, че микроклиматът е нетърпим и ако ВСС не предприеме мерки, тогава ще подадат молби да бъдат преместени в други съдебни органи.

В резултат на скандала ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка в спецпрокуратурата. Съдебните ревизори констатираха нарушения и така бе образувана първата дисциплинарка срещу Костов.

Другите две дисциплинарни производства срещу Костов са по предложение отново на главния прокурор (за нарушение на случайното разпределение, неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и липса на контрол по спазване на сроковете) и на шефката на АСпП Даниела Попова, която поиска уволнението на Костов заради случая с Росен Петров-Животното.

Вчера пък Костов си направи самоотвод по делото "Октопод", по което работи повече от 5 години. Мотивът – вече не се чувствал безпристрастен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА