Last news in Fakti

22 Септември, 2011 20:17 1 223 0

През 2013 г. чакаме първия газ от връзката с Гърция

  • газопровод-
  • газ-
  • депа
През 2013 г. чакаме първия газ от връзката с Гърция - 1
Архив

В рамките на официалното си посещение в Баку, Република Азербайджан, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с президента на гръцката държавна газова компания ДЕПА Хари Сахинис, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Обсъдени бяха газовите отношения между двете страни, включително възможностите за доставки на природен газ от Каспийския регион. Един от акцентите на срещата бе напредъкът на проекта за изграждане на газовата междусистемна връзка Гърция - България (IGB), който се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в София. Участници в него с по 50% от капитала са БЕХ ЕАД и гръцко-италианската компания "Посейдон" (50% ДЕПА и 50% "Едисон"- частна италианска енергийна компания).

"Междусистемната връзка Гърция - България , която ще осигури възможност на алтернативни доставки на каспийски и средноазиатски природен газ, е от огромно значение за сигурността на доставките не само за България, но и за региона на Балканите, и за страните от Югоизточна Европа. Затова нашата амбиция е тръбата да бъде изградена възможно най-скоро, до 2013 г.", отбеляза министър Трайков.

Хари Сахинис от своя страна увери, че проектът е от приоритетно значение и за гръцката страна, затова ръководството на ДЕПА е предприело всички мерки за неговото ускоряване.

В рамките на срещата бе съгласувано ДЕПА и "Булгаргаз" ЕАД до края на годината да сключат дългосрочно споразумение за взаимодействие при доставките на природен газ в случай на криза. При затруднения или евентуално спиране на доставките от Русия по Балканското направление, ДЕПА ще доставя по-големи реверсивни обеми от заложените в предишното краткосрочно споразумение от 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА