ТЕМА: Съветите на специалиста

Внезапен удар

Публикувана: 5 Октомври, 2015 12:56
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 18336
ШРИФТ ПЕЧАТ

Драматична седмица за пазарите на акции. Въпреки че още в понеделник настроението на инвеститорите бе крайно негативно, което доведе до сериозни разпродажби, към края на седмицата пазарите успешно възстановиха голяма част от първоначалните загуби. Американският индекс S&P 500 дори постигна положителен резултат от 1.04 процента, докато Европейският Euro Stoxx 50 ограничи загубата си до 0.80 процента, сочи седмичния коментар Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Пълна изненада

В петък бе публикуван месечният доклад за заетостта в американската икономика. Данните силно изненадаха пазара, показвайки, че през август са били създадени едва 142 хиляди нови работни места, вместо очакваните 203 хиляди.

Резултатите, посочени в този доклад, допълнително усложняват възможността Федералният резерв на САЩ (Фед) да направи дългоочакваното първо покачване на лихвените нива в американската икономика. Причината е, че Фед от известно време индикира, че решението за покачването на лихвените проценти е силно свързано със състоянието на заетостта и пазара на труда в САЩ. Тоест – първото покачване ще стане факт когато Фед има увереност, че пазара на труда е в добра форма и едно евентуално покачване на лихвените нива не би предизвикало влошаване в заетостта и повишение на безработицата.

Само до преди три месеца, пазарът на труда даваше силни сигнали, които караха инвеститорите да очакват, че Фед ще започне повишението на лихвените проценти още през септември тази година. Миналия месец видяхме, че това не се случи и очакванията на пазара се изместиха към декември. Самият лидер на Фед, г-жа Жанет Йелен, каза ясно, че очаква първото покачване да бъде направено преди края на годината, с което потвърди прогнозите на пазара.

Сега обаче ситуацията изглежда доста несигурна. Някои инвеститори говорят, че решението може би ще бъде взето чак пролетта на 2016 година. Не малко инвеститори дори смятат, че Фед въобще не трябва да мисли за покачване на лихвите в близкото бъдеще. Очакванията са свръх разнообразни.

Навярно следващите няколко седмици пазарите на акции ще бъдат много чувствителни към данни, свързани с пазара на труда в САЩ. И както бяхме свикнали за дълъг период от време - лошите данни, ще имат тенденция да влияят положително върху пазара на акции, защото ще предполага отлагане на повишението на лихвените нива. И обратното - добрите данни, ще имат негативно влияние върху пазарите на акции.

Action Plan

В краткосрочен план лошите данни за американския пазар на труда вероятно ще дадат глътка въздух на пазарите на акции. Ако това не доведе до по-сериозно, краткосрочно повишение в индексите, то поне може да помогне да се ограничат щетите, като не позволи разпродажби под ключовите нива на подкрепа - за S&P 500 това е зоната около 1900 точки, а за Euro Stoxx 50 това е нивото от около 3000 точки. Успех.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Румен Овчаров
Румен Овчаров с прогноза за ядрена централа
АЕЦ "Белене" ще се случи"

Още бисери