Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 12:12 1 771 1

Ferrari не продава коли, а мечти... и акции

  • ferrari-
  • борса-
  • уолстрийт-
  • nyse

Водещата марка за скъпи и бързи коли търси финансиране на нови модели

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) е готов с първичното предлагане на акции от своята дъщерна компания Ferrari на Нюйоркската фондова борса (NYSE).

Това става ясно от съобщение на FCA до инвеститорите. Автомобилният концерн Fiat Chrysler Automobiles притежава 90% от капитала на Ferrari. В момента се предвижда да се предложат на инвеститорите 17,175 млн. обикновени акции, които са около 9% от акциите на Ferrari. Предвижда се една акция да се търгува между $48 и $52. Това ще позволи да се наберат $9,8 млрд (близо €11 млрд.), пресмята в. „Уолстрийт джърнъл“. Средставата ще се използват за финансиране на нови модели.

Търговията с акции ще започне на 21 октомври. Те ще се предлагат под код RACE. Анализатори очакват банките, инвестиционни посредници и борсови акули да са сред купувачите на акциите на „Черното конче“. След завършването на IPO-то FCA ще има 80% дял от Ferrari.

Блумбърг обаче предупреждава, че компанията може да не достигне очакваните висоти заради скандала „Дизелгейт“, който се отрази на цялата индустрия.

Индексът Stoxx 600 Automobiles & Parts, в който са включени европейските автомобилни производители, отбеляза спад от 3% от 18 септември насам, когато се развихри аферата с Volkswagen.

Все пак Fiat Chrysler и Пиеро Ферари ще запазят контролния пакет от над 50 на сто от „Черното конче”. Това ще им гарантира, че те ще вземат решенията във фирмата, а Ferrari няма да стане жертва на финансовите акули.

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler - Серджо Маркионе продължава да настоява, че Ferrari също трябва да бъде оценен от инвеститорите. На борсата се търгува и производителя на луксозни стоки Prada SpA .

Ferrari не продава коли, а мечти... Остава да видим дали тази максима е приложима и на Уолстрийт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    0 0 Отговор
    ужас
    мислех че поне мечтите са безплатни