Last news in Fakti

24 Октомври, 2015 08:50 2 105 1

BG фирми с интерес към Куба

  • куба-
  • бизнес-
  • българия-
  • фирми
BG фирми с интерес към Куба - 1
Снимка: АП/БТА

 

Българските фирми се интересуват от кубинския пазар след неговото отваряне, за да могат да завземат празни ниши още сега. Компаниите ще имат възможността да проведат бизнес срещи на място и да посетят международния панаир “FIHAV”, който се организира от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн, както и едно от най-представителните в Латинска Америка.

За целта Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира в периода 30 октомври – 07 ноември 2015 г. бизнес делегация в Хавана, Куба.

“FIHAV”  е многосекторен търговски панаир, на който се излагат суровини, хранителни продукти, текстил, потребителски стоки, машини и оборудване, технологии и услуги. По време на миналогодишното му 32-ро издание в него са взели участие повече от две хиляди предприемачи от около 60 държави, а изложбената площ е била на 18 500 кв.м. Инициативата е била уважена от над 30 чуждестранни официални делегации. На „FIHAV” 2014 България не е участвала със свой щанд. На панаира тази година ще има щанд на Европейския съюз.

Интересът на световния бизнес към Куба рязко се увеличи от миналия декември насам, когато президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха, че ще възстановят дипломатическите отношения след десетилетия на враждебност. САЩ постоянно правят бизнес делегации в Куба. Сред тези, които се включиха в скорошна американска делегация бяха директори на JetBlue Airways, Pfizer и MasterCard.

Успелите предприемачи дават един прост съвет – бъдете гъвкави и слушайте кубинските власти, тъй като те ще ви кажат какво точно искат. И няма как да се избяга от държавното централно планиране. Освен това собствеността в Куба се дава под наем от държавата, а не се продава. Най-много може да се направи джойнт венчър 50 на 50% с държавен партньор.

В последните години в структурата на двустранния стокообмен не се наблюдават значителни промени, като основни експортни позиции на България продължават да са сярна киселина, инсектициди, минерални и химични фосфорни торове, части и принадлежности за автомобилни транспортни средства, части за двигатели, части за машини и апарати. Сред основните стоки във вноса от Куба традиционно сe нареждат пури, етилов алкохол, захар от захарна тръстика, кафе, сурови или необработени тютюни.

През първото шестмесечие на 2015 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава близо 3 пъти спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1.47 млн. щ.д.

През разглеждания период реализираният български износ се увеличава с 125,58% до 0,97 млн. щ.д. Инсектицидите заемат водеща позиция в експортната листа, като техният дял се равнява на 78,09.% от общия ни износ или 0.754 млн. щ.д. Следващите позиции в износа ни за Куба включват: крафтхартии и крафткартони (0.080 млн. щ.д.); хранителни продукти, неупоменати, нито включени другаде (0.038 млн. щ.д.); машини и апарати за обработка на каучук (0.035 млн. щ.д.); пластмасови тръби и маркучи и техните принадлежности(0.012 млн. щ.д.); дамски превръзки и хигиенни тампони, бебешки пелени (0.011 млн. щ.д.); и др.

За периода българският внос от Куба е на стойност от 0,5 млн. щ.д. (увеличение със 525% спрямо 2014 г.) и е съставен от: пури (включително тези с отрязани краища), пурети и цигари (0,264 млн. щ.д.); сурови или необработени тютюни (0,138 млн. щ.д.); кафе, дори печено или декофеинизирано (0.002 млн. щ.д.); етилов алкохол, неденатуриран (0,100 млн. щ.д.); и др.

Перспективни сектори и продукти, в които би могъл да бъде осъществен български износ:

- продукти на фармацевтичната промишленост (медикаменти и др.); Съществуват две възможности:

- износ директно на кубинския пазар, тъй като на него липсват много лекарства.

- таблетиране и опаковане на лекарства в Куба и последващия им износ към страни от Централна и Южна Америка, с които Куба има подписани преференциални търговски споразумения.

- продукти на електрониката (касови апарати; електромери; електронни апарати; машини за асемблиране на компоненти; устройства за навигация – GPS; системи и приложения за контрол на достъпа);

- машини и резервни части за машиностроенето; системи за индустриална автоматизация; водоснабдяване и канализация (машини за ремонт и подмяна на В и К мрежата и консултантски услуги за използване на техниката);

- продукти на химическата промишленост (азотни торове, фосфатни торове и др.);

- продукти на хранително-вкусовата промишленост (зеленчукови и месни консерви, конфитюри, мармалади, минерална вода и др.);

- козметични продукти;


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Все пак първата бълг фирма която прояви най-жив интерес към Куба беше "Атака" и немного младият й меринджей В.Сидеров.