Last news in Fakti

27 Септември, 2011 20:10 1 167 0

КЗК разреши продажбата на „Булгартабак"

  • кзк-
  • булгартабак
КЗК разреши продажбата на „Булгартабак" - 1
Архив

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за приватизацията на близо 80% от „Булгартабак", съобщиха от антимонополния орган. Това бе последното препятствие пред окончателното завършване на сделката между купувача „БТ Инвест” и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В средата на септември бе подписан договорът за приватизацията на цигарения холдинг за малко над 100 млн. евро. 20% от парите вече са преведени по сметките на агенцията за приватизация, а останалите трябва да бъдат изплатени след разрешението от Комисията за защита на конкуренцията.

От антимонополната комисия съобщават, че „БТ Инвест” е дружество с ограничена отговорност с предмет на дейност придобиване, притежаване, управление и използване на дялови участия в дружества в България.

В своя анализ комисията е установила, че придобиващото предприятие и неговата икономическа група не осъществяват стопанска дейност на едни и същи продуктово-географски пазари с „Булгартабак”, нито контролират дружества от тютюневия сектор. Не са налице съответни продуктово-географски пазари, върху които концентрацията ще окаже въздействие и не се очаква промяна в пазарното положение на участниците в сделката преди и след нейното осъществяване, тъй като няма хоризонтални отношения между извършваната от тях дейност. Не били установени и отношения на свързани пазари.

Въз основа на данните от анализа и липсата на промяна в конкурентната среда на съответния пазар комисията счита, че концентрацията следва да бъде разрешена, тъй като не би попречила по никакъв начин на ефективната конкуренция.

С придобиването на „Булгартабак холдинг” – „БТ Инвест” цели дългосрочни инвестиции в компания, лидер на българския пазар, с бързо растящи експортни позиции, притежаваща високотехнологични производствени мощности и стратегическо географско положение в Югоизточна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА