Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 14:53 2 017 0

Окончателно! „Булгартабак“-продаден

  • булгартабак-
  • ап
Окончателно! „Булгартабак“-продаден - 1
БГНЕС

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прехвърли на „БТ Инвест ГмбХ“, Австрия 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на “Булгартабак Холдинг”, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Прехвърлянето на акциите се извърши, след като купувачът преведе остатъка от 80% от покупната цена по сметка на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това беше последното условие, предхождащо окончателното приключване на сделката.

Цената по договора е 100 100 000 евро и се заплаща по следния начин – 20% в деня на подписване на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключването.

Финансовите постъпления от приватизацията на „Булгартабах Холдинг“ АД ще влязат в централния бюджет, където по закон ще бъдат разпределени изцяло в полза на Сребърния фонд.

Задълженията на купувача според приватизационния договор са:

• за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството, и да не допуска ликвидация и обявяване в несъстоятелност;

• за срок от 5 години да не намалява акционерното си участие в дружеството и дъщерните му дружества;

• за срок от 5 години да не осъществява структурни промени или преобразувания в групата;

• за срок от 5 години да изкупува минимални количества български тютюн в размер на 5000 тона за всяка от 5-те години;

• за срок от 3 години да поддържа средногодишна численост на персонала в дружеството и дъщерните му дружества на нивата от 2010г.;

• за срок от 3 години да поддържа разходите за труд в дружеството и дъщерните дружества на равнищата от 2010г.;

• За срок от 2 години да извърши предложените в офертата си инвестиции в размер на 7 000 000 лв..

Компанията, която приватизира „Булгартабак“ - „БТ Инвест ГмбХ“, вероятно ще го препродаде, прогнозира миналия месец икономическият министър Трайчо Трайков.

„Това може да се случи всеки момент, защото има ограничения за препродажбата на акции на „Булгартабак“, но няма такива върху акциите на компанията, която притежава“, коментира икономическият министър.

Срещу сделката се обявиха и от синдикатите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА