Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

"Евроинс Румъния" увеличава капитала си с 45 млн. евро

Публикувана: 23 Ноември, 2015 10:27
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 575

Румънският финансов регулатор (ASF) одобри плана за подобряване на финансовите показатели на „Евроинс Румъния”, дъщерно дружество на една от водещите застрахователни групи в Източна Европа - "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ), част от "Еврохолд България".

Одобреният от румънския регулатор план предвижда увеличение на капитала на "Евроинс Румъния" с 45 млн. евро (200 млн. леи), решението за което вече беше гласувано от акционерите на компанията на общо събрание на 8-ми октомври. Ако е необходимо и в зависимост от постигнатите финансови резултати, акционерите се ангажират да осигурят допълнителен капитал през втората половина на 2016 г.

Планът беше изискан в средата на октомври след извършения преглед на балансите и проведените стрес тестове на големите застрахователни компании в страната, които показаха необходимост от допълнителен капитал при част от дружествата.

Проверките от своя страна бяха направени заради подготовката за приемането на евродирективата „Платежоспособност II”, която влиза в сила на 1 януари 2016 г. и цели подобряване на ликвидността и собствения капитал на застрахователите в ЕС. Румъния беше първата страна-членка, която извърши стрес тестове в застрахователния си сектор.

„Разчетите ни показват, че вече гласуваното увеличение на капитала с 45 млн. евро ще е достатъчно и това е оповестено в одобрения от румънския регулатор бизнес план. „Евроинс Румъния” изпълнява стриктно ангажиментите си към финансовия регулатор и ще покрие всички изисквания в рамките на предоставения й срок от една година. Компанията непрекъснато повишава финансовите си резултати и ще подобри презастрахователната си програма, за да отговори в още по-пълна степен на изискванията на надзора”, увери Кирил Бошов, изпълнителен директор на ЕИГ.

Паралелно с мерките за „Евроинс Румъния”, на общо събрание на 19 ноември акционерите на компанията-майка "Евроинс Иншурънс Груп" одобриха предложение на съвета на директорите за увеличение на капитала на холдинга със 100 млн. евро, които да бъдат използвани за нуждите на дъщерните дружества. В допълнение, мажоритарният собственик на ЕИГ - "Еврохолд България", свиква извънредно общо събрание на акционерите си на 28 декември 2015 г., на което ще бъде предложено издаването на емисия еврооблигации на стойност до 100 млн. евро.

„Евроинс Румъния” отчита сериозно повишение на финансовите си резултати. Само за октомври компанията регистрира 28.6% ръст на премийния си приход до 12.8 млн. евро. За десетте месеца на 2015 г. приходите на „Евроинс Румъния” се увеличават с 52.6% до над 130 млн. евро.

„Евроинс Иншурънс Груп е една от най-големите независими застрахователни групи в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Компанията има приблизително 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и над 1 200 служители.

„Евроинс Иншурънс Груп“ е дъщерно дружество на „Еврохолд България“ – водеща българска компания, която оперира в региона на ЦИЕ, с фокус върху небанковите финансови услуги и управлението на активи. Централният офис на ЕИГ е в София.

Румъния

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Вежди Рашидов
Културният министър уверява, че ремонтът на кино "Одеон" ще приключи до края на мандата
Аз съм куче, не се притеснявайте. Искам каквото правя, да е в рамките на тоя мандат, защото искам да се хваля, да се фукам"

Още бисери