Last news in Fakti

5 Октомври, 2011 10:23 932 0

Moody's понижи рейтинга на Италия

  • moody's-
  • италия-
  • муди`с
Moody's понижи рейтинга на Италия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Рейтинговата агенция Moody's понижи с три стъпки оценката си за дълговете на Италия, с което засили още повече натиска над правителствата в Европа да спрат разпространяването на дълговата криза.

Рейтингът Aa2 беше понижен на A2 с негативна перспектива, което означава евентуални бъдещи понижения.

При отварянето на европейските борси основните индекси реагираха със спад.

FTSE 100 загуби -2,58% до 4 944,44, STOXX 50 падна до 2 091,09, отчитайки понижение от -2,21%, а DAX слезе до 5 216,71( -2,98%).

От Moody's обясняват, че за Италия са взели предвид три основни фактора: дълговата криза, растящите рискове за икономическия растеж поради макроикономически структурни слабости и стопяването на оптимизма за състоянието и перспективите на глобалната икономика.

За втори път в рамките на няколко седмици италианският държавен дълг получи по-слаба оценка заради „продължаващото и нециклично ерозиране на доверието“.

Съобщението, разпространено след като приключи търговията на американските борси, може да оскъпи кредитите, от които се нуждае Италия.

Moody's за пореден път предупреждава, че ниската производителност и проблеми с пазара на труда на Апенините като основни структурни слабости на италианската икономика, които съществуват поне от десетилетие и много трудно ще бъдат разрешени.

Премиерът Силвио Берлускони заяви, че ходът на рейтинговата агенция е бил очакван и че правителството му работи с максимална решителност да спази фискалните цели да се съкращават разходи така,че през 2013г. бюджетът да е балансиран.

Миналия месец той критикува понижаването на италианския рейтинг от Standard & Poor's с думите, че решението й е било „диктувано повече от вестникарски статии, отколкото от реалността".

С приетия след много политически отстъпки антикризисен план за спестяване на €54 млрд. кабинетът получи одобрението на европейските власти в Брюксел, но не и на рейтинговата агенция. В изявлението на Moody's се казва, че „дори тези действия да успеят в краткосрочен план и да върнат до някаква степен нормалността на пазарите за дългове на страни от еврозоната, под повърхността всичко е много крехко и загубата на доверие е дълбока и вероятно устойчива“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА