Last news in Fakti

9 Октомври, 2012 11:11 1 638 1

„Голямата базука“ на ЕС с ААА от Moody's и Fitch

  • esm-
  • европейския стабилизационен механизъм-
  • moody's-
  • fitch

Международната рейтингова агенция Moody's присвои на Европейския стабилизационен механизъм (ESM), придобил известност като „голямата базука“, най-високия дългосрочен рейтинг ААА, предаде АП.

Фондът официално започна да работи от понеделник вечерта.

Прогнозата обаче остава негативна, което се дължи, че пазарите продължават да са скептични за възможностите да се намери бързо решение на дълговата криза в Испания и Гърция.

Експерти припомнят, че Moody's вече ревизира прогнозите си водещи европейски икономики, като единствено Финландия остава с прогноза „стабилна“.

От своя страна Fitch също даде възможно най-високата оценка ААА на ESM, но за разлика от Moody's прогнозата е стабилна.

ESM сменя Европейския фонд за финансова стабилност със своите 500 млрд. евро.

За разлика от Европейския фонд за финансова стабилност, който предоставяше средствата първо на държавата, а от там парите потичаха към закъсалите институции, Европейският стабилизационен механизъм ще може директно да инжектира парите в засегнатите банки.

Експерти очакват първият клиент на ESM да е Испания със заем от € 40 млрд. за рекапитализиране на банките. Кипър също ч ака пари, защото финансовите институции на Острова на Афродита са силно засегнати от кризата в банковия сектор в Гърция.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    az kato znam moiata bazuka kolko e efektivna :)