Last news in Fakti

28 Декември, 2015 17:29 2 027 0

Еврохолд пуска облигации, за да купи гръцки застраховател

  • еврохолд-
  • облигации-
  • гърция-
  • застраховател

Средствата от емисията ще бъдат използвани за придобиването на гръцкото животозастрахователно дружество Crédit Agricole Life

Еврохолд пуска облигации, за да купи гръцки застраховател - 1

Публичната компания "Еврохолд България" ще емитира облигационен заем на стойност до 100 млн. евро, със средствата от който ще финансира дейността на застрахователния си подхолдинг "Евроинс Иншурънс Груп". Това стана възможно, след като на проведено на 28 декември извънредно общо събрание, миноритарните акционери на дружеството одобриха предложение на мажоритарния собственик  на "Еврохолд" - "Старком холдинг" АД, става ясно от съобщение на компанията.

Проектът за облигационната емисия беше одобрен с почти пълно единодушие на присъстващите миноритарни акционери. Съгласно закона, мажоритарният собственик "Старком холдинг" АД и ръководството на "Еврохолд България" не участваха в гласуването на решенията за облигационната емисия.

Параметрите на емисията предвиждат: стойностен обем в размер на 40 до 100 млн. евро; лихви в диапазона 8-13% и обезпечение по заема под формата на залог до 67% от капитала на "Евроинс Иншурънс Груп".

Облигациите ще се емитират на водещ международен пазар и ще се предлагат при условията на частно предлагане, т.е. до не повече от 100 лица. Предвидена е възможност заемът да бъде конвертиран след датата на издаване на облигационния заем при допълнително договаряне. Планираният срок за тази цел е между 24 и 60 месеца.

Средствата от емисията ще бъдат изполозвани за инвестиции в дъщерните дружества на "Евроинс Иншурънс Груп", в това число за придобиването на гръцкото животозастрахователно дружество Crédit Agricole Life, собственост на френската банкова група „Креди Агрикол”.

"Еврохолд България" е водеща българска компания, която развива дейност в Централна и Югоизточна Европа, с фокус върху небанковите финансови услуги и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Компанията е мажоритарен собственик на "Евроинс Иншурънс Груп", една от най-големите независими застрахователни групи в региона, оперираща в общо седем страни. Компанията има приблизително 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и над 1 200 служители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА