Last news in Fakti

4 Януари, 2016 09:45 3 034 13

Опитва ли се Русия да възстанови проекта „Южен поток”?

  • петрол-
  • южен поток-
  • овергаз

И това ли е причината за напрежението около доставките на газ за „Овергаз”?

Опитва ли се Русия да възстанови проекта „Южен поток”? - 1

„„Газпром” и Русия изпитват проблеми с Украйна и Турция. Това, което виждате сега е, че има опити да се възстанови проектът „Южен поток” и скоро ще започнат опити за възстановяване на „Бургас Александропулис”. Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев в коментар около кризата с „Овергаз” в навечерието на Нова година.

По думите на Василев за Русия газовата търговия не е толкова значима, колкото търговията с петрол, а през Новосибирск и през Босфора минават около 60% от суровия нефт.

„„Овергаз” разшири периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от „Булгаргаз”, което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар”, обясни Илиян Василев.

По думите му от гледна точка на „Газпром” интересът им е да запазят максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат – Русия губи турския пазар, губи почти целия украински.

„„Газпром” е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и „Газпром””, заяви бившият посланик.

По думите му след 2009 година не е направено нищо по отношението на диверсификацията.

„Благодарение на министър Петкова имаме интерконектори и това беше постигнато с доста големи трудности”, заяви Василев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 карли

    0 0 Отговор
    Е и г- Василев, моля да ми обясните след като министър Петкова прави интерконекторите ,а Б. Борисов постоянно говори за ХЪБОВЕ- все пак тези съоръжения трябва да работят. С какво, дали с големите приказки на тъпите ни политици, или пък с втечнената газ от не знам къде си. Може би комисарят на М.Шевкович по енергийните въпроси- ще ни прати пак 9-та глуга, макар че Виктор Понта отдавна си е оплел кошницата с руснаците, както и германците разбира се.
  • 2 Реалността

    2 0 Отговор
    Кремъл трябва най-сетне да се освободи от илюзията, че България е все още негова колония и да осъзнае факта, че западното Черноморие е източна граница на НАТО и ЕС. Следователно трябва да се съобразява със законите и правилата на ЕС, един от които е диверсификация, а не самоубийствена унификация на енергийните източници !
  • 3 Реализъм

    0 0 Отговор
    Кремъл трябва най-сетне да се освободи от илюзията, че България е все още негова колония и да осъзнае факта, че западното Черноморие е източна граница на НАТО и ЕС. Следователно трябва да се съобразява със законите и правилата на ЕС, най-важните от които са собствена вътрешна енергийна инфраструктура и диверсификация, а не самоубийствена унификация на енергийните източници !

    Коментиран от #5

  • 4 tost

    0 2 Отговор
    Снощи говорих с едно „птиченце“от Украйна и доколкото разбрах САЩ също са отпуснали заем на украинците,и като гарант са сложили ръка на тръбата транспортираща газ за ЕС.Ако си спомняте Южния паток беше спрян не от ЕС а от трима сенатори дошли от „братска“$АЩ.Само времето ще покаже (2019 г)дали рашъните ще съумеят да оставят на сухо краварите,и докато на запад изпускат газ през гащите ,ние тука се на$ирам€.

    Коментиран от #10

  • 5 Дядо поп

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реализъм":

    Заради такива реалисти сме на страната на
    губещата и първа и втора световни войни технологично
    развита Германия.А пък аз и много други не сме убедени,
    че идеята за евросъюз е достатъчно жизнена и дали няма
    да се провали,като идеята за комунизъм,която тръгва пак
    от Европа.Ами ако догодина Британия излезе от ЕС и той
    се разпадне,кво правим тогава.Какъв съюз е това след ,като
    една две държави диктуват а другите стоят мирно и изпъл-
    няват,това ми прилича по-скоро на някакъв нов вид болше-
    визъм,който няма големи переспективи.
  • 6 dron

    0 1 Отговор
    Докато газовите търговски взаимоотношения се преплитат с интересите на монополната имперска политика, оправия няма да има. Заинтересованите субекти, партии и получатели на руска субсидия няма да се откажат да саботират и неглижират опитите за освобождаване от монопола, а ще продължат да изпълняват задачите, за които им се плаща да насаждат.
  • 7 123455

    0 2 Отговор
    Трябва да подкрепим Русия в този труден момент,защото имаме само един ,,брат,, който нашите нови съюзници искат да поставят на колене,
    също така имаме един неприкрит,лицемерен враг,който нашите нови съюзници всякак подкрепят,защото не са яли казъка .
    Само с миене на чинии и задници няма да стане.
  • 8 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор
    цирка започва наново :))!!!сега пак щели да правят южен поток,после пак турски ,после пак южен и т.н. докато има балами да се връзват.истината е че няма кои да плати за нов газопровод грешни пари като такъв вече има през украина,но на путин не му пречи да подхлъзва балъците и да си прави геополитика!
  • 9 Киро

    1 0 Отговор
    Ей сега, ако има политици на място, ще им изуем гащурите на таварищите до земята и ще им подадем вазелинчето!

    Искате Южен Паток - охоооо - я да видим, става, ама ние няма да плащаме нищо, само ще участваме в разпределението на дивидентите, например...и цената на газа да стане като за Германия....и пак ще сме братушки и ще си танцувате казачока и ще се правите на големци.

    Ама нямаме политици, за съжаление!

    Коментиран от #11

  • 10 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    ...а докато си говори с птичена и пуйченца, коланите на усмиритената риза стягаха ли ти татуировката на Воленчо?
  • 11 tost

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    „„„„„„охоооо - я да видим, става, ама ние няма да плащаме нищо, само ще участваме в разпределението на дивидентите““““
    Кире ма комунизма свърши,няма безплатен обяд.:)

    Коментиран от #12

  • 12 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "tost":

    Това не е безплатен обяд, а сделка.

    Даваме Южен Паток да премине през България срещу нещо, което нещо например може да е строителството да е за сметка на Русия.


    Капиш?

    Коментиран от #13

  • 13 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Кире,Кире io capisco ma te capisci un cazzo.;)